Arta cocktail-uluiPriceperea de a amesteca băuturile cu scopul de a obține gusturi și arome noi sau combinații surprinzătoare a fost dintotdeauna la mare apreciere. Cronicile curților regale europene abundă în rețete și istorisiri despre bucătari iscusiți, care amestecau vinul cu mirodenii, care puneau băuturi distilate în ceai sau fructe proaspete în paharele doamnelor din înalta societate. Astăzi, definiția unanim acceptată a unui cocktail ne spune că acesta este un amestec de vin sau băuturi tari cu alte ingrediente cu rol aromatizant. Trebuie să recunoaștem că această definiție e atât de generală încât se potrivește multor băuturi (peste 20.000), de la vinul fiert cu scorțișoară, la paharele sofisticate, cu câte trei-patru straturi de lichide care plutesc unul deasupra celuilalt. Din acest motiv, în cele ce urmează o să ne referim la definiția americană originală a cocktail-ului care impune prezența a măcar două ingrediente lichide, din care măcar una este o băutură alcoolică distilată.

Misterul unui nume

Nimeni nu știe exact de ce amestecurile de băuturi se numesc cocktail-uri. O variantă acceptată este aceea că la sfârșitul secolului XVIII, unele hanuri americane obișnuiau să își decoreze paharele cu pene smulse din coada unui cocoș (cock-tail, în engleză), altele fac referire la un ingredient al primelor asemenea amestecuri, care se pare că era ghimbirul, a cărui denumire populară britanică era coada cocoșului. Nu lipsesc nici explicațiile mai exotice: se spune că după ce bei un pahar ești țanțos ca un cocoș sau că părul ți se zbârlește și stă ca o coadă de cocoș, sintagmă care denumea și cozile… cailor îmblânziți, care erau tăiate și stăteau cumva în sus. Francezii susțin că termenul vine de la coquetel, așa cum se numește în franceză recipientul din care se servesc ouăle fierte și din care se pare că un farmacist francez din New Orleans obișnuia să își administreze remediile pe bază de ierburi și vin.

Astăzi denumirea de cocktail este una acceptată internațional și ea s-a extins și asupra unui soi de petreceri la care se servesc asemenea băuturi. În românește este acceptată chiar și varianta cocteil.

Rețetele clasice… și cele haioase

Disputa privind întâietatea cocktail-urilor este una care nu se va termina niciodată și de aceea vă prezentăm în cele ce urmează o selecție care ține mai degrabă de gusturile bonchef.ro.

Bloody Mary
Bloody Mary
este considerat cel mai complex cocktail din lume fiindcă el trebuie să conțină vodcă și suc de roșii, cărora li se pot adăuga însă, sosurile Worchestershire sau Tabasco, ridiche neagră, țelină, sare de lămâie, sare, ardei iute, piper sau măsline.

Daiquiry

 

Daiquiry conține o parte sirop de zahăr, două părți de suc de lime și opt părți de rom alb.

Margarita
Margarita
, cocktail-ul plajelor însorite americane, conține o parte tequila, o parte de Cointreau sau orice alt lichior de portocale și o parte suc de lime.


Manhattan Manhattan
conține o parte vermut italian, 5 părți de whisky și o parte angostura, care este o băutură amară care are printre ingrediente și o proporție importantă de suc de valeriană.

Martini

 

Martini, băutura favorită a agenților secreți din filme, conține o parte vermut și șapte părți gin, servite într-un pahar de formă specială, împreună cu o măslină.

 

Există desigur și cocktail-uri care încearcă să atragă prin denumiri exotice precum:

Sex on the beach
Sex on the beach (sex pe plajă) este un cocktail care are mai multe rețete, dintre care cea mai bună ni se pare aceea care combină două părți de vodcă Absolut, două părți de rachiu de piersici, o parte de suc de grepfrut, o parte suc de lime și o linguriță de sirop de portocale.

Slippery nippleSlippery nipple (sfârc alunecos) este destul de greu de preparat la noi fiindcă necesită două ingrediente scumpe și rare: Bailey Irish Cream, o cremă de whisky irlandez și sambuca, o băutură italiană aromată. Atunci când este preparat corect, se prezintă în două straturi distincte.

Când vine vorba de denumiri, fantezia barmanilor nu cunoaște limite fiindcă puteți bea cocktail-uri care se numesc: Pârțul ștrumfului, Moartea vine după-amiaza, Glandă de maimuță, Cutremur, Filiera franceză, Tom și Jerry, Maimuța de alamă sau… Nașa.

Ultima modă

După cum se vede, cocktail-urile au variante infinite și amatori nenumărați tocmai fiindcă sunt un domeniu în care imaginația se întâlnește cu gusturile proprii. De aceea am considerat important să enumerăm câteva dintre tendințele cele mai actuale în alcătuirea cocktail-urilor, gândindu-ne că amestecul băuturilor poate constitui un prilej excelent de a petrece o seară plăcută cu prietenii, de ce nu?, lângă o piscină. Iată deci câteva sfaturi:

1. Încercați să vă familiarizați cu regulile de bază ale combinării gusturilor și aromelor. Literatura de specialitate e plină de asemenea ghiduri și cunoștințele de acolo vă pot ajuta și în bucătărie, dar mai ales la alăturarea felurilor de mâncare cu vinuri care să le potențeze gustul.

2. Nu ezitați să folosiți ingrediente proaspete! Fructele, poate chiar și câteva legume sau măslinele pot reprezenta diferența între un pahar anost și un gust care să vă rămână multă vreme în minte.

3. Priviți cu atenție raioanele de băuturi! În ultima vreme au apărut extrem de multe băuturi clasice aromatizate chiar de producător. Ne referim aici la vodcă și la gin, ba chiar și la tequila. De asemenea, sunt disponibile lichioruri cu arome exotice, care pot aduce mireasma depărtărilor în paharul dumneavoastră.

4. Nu uitați de clasici! Manhattan, Martini, Sazerac sau Aviation sunt variante extrem de valabile pentru orice gusturi.

5. Ultima nebunie: absintul. Încercați! Merge bine cu extrem de multe ingrediente și e… la modă.

Dan DoboşMozaicbăuturi,Bloody Mary,Cocktail,Daiquiry,manhattan,Margarita,Martini,Sex on the beach,Slippery nipple,VinPriceperea de a amesteca băuturile cu scopul de a obține gusturi și arome noi sau combinații surprinzătoare a fost dintotdeauna la mare apreciere. Cronicile curților regale europene abundă în rețete și istorisiri despre bucătari iscusiți, care amestecau vinul cu mirodenii, care puneau băuturi distilate în ceai sau fructe proaspete...