Bloody Mary
Poate nu neapărat cel mai celebru cocktail bazat pe votcă, dar cu siguranţă cel mai răspândit pe plaiurile noastre, plecând chiar de la simpla alăturare, lângă „sută“, a unui pahar de suc de roşii (opţiune care poate fi intâlnită şi în cele mai modeste birturi), până la adăugarea, mai mult sau mai puţin integrală, a suitei de condimente şi legume pe care le conţine astăzi băutura, în forma ei, să-i zicem, Stas.
Cum se face? Păi alegând versiunea dată de New York School of Bartending, se ia un pahar highball, se umple cu gheaţă, şi se adaugă:
30-45 ml votcă
1 vârf de cuţit sare cu aromă de ţelină
1 vârf de cuţit piper
1 picătură de Tabasco
2-4 picături de sos Worcestershire
1 vârf de linguriţă de hrean proaspăt ras (în nici un caz conservat)
1 picătură de zeamă de lămâie (sau lămâie verde)
Suc de roşii cât să umple paharul.
După preferinţă, ori se agită bine în shaker, ori se amestecă mai paşnic, direct în pahar, cu linguriţa. Se serveşte cu o tulpină de ţelină verde şi, opţional, ceva legume înfipte într-o scobitoare (măsline, ciuperci, morcovi, murături în oţet etc), sau chiar cu bucăţele de carne, peşte sau brânză. Pentru fiţe, încercaţi cu sparanghel în oţet.
A, şi se mai zice pe alte meleaguri despre acest cocktail că ar combate mahmureala, şi de asta s-ar bea, adică, mai mult dimineaţa. În fine…