Cătina, o comoară a naturii
Catina este un arbust fructifer ce face parte din flora Romaniei, arbust foarte putin pretentios la conditiile de sol sau precipitatii de pe teritoriul tarii noastre.
Beneficiile arbustului de catina sunt cunoscute inca din antichitate. Chinezii folosesc planta de catina in medicina traditionala.
Catina este utilizata in cosmetica, in industria alimentara, in industria farmaceutica dar poate fi utilizata si ca planta ornamentala.
Fructul de catina contine vitamina A, C, B, E, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier. Catina este bogata si in beta-caroten, continand un procent mult mai mare decat cel continut de morcov. Fructele de catina se pastreaza cel mai bine in miere de albine.
Prin prelucrrarea fructelor de catia se obtine suc, sirop, gem, jeleu sau peltea dar si ulei.
Sucul proaspat se obtine din fructele de catina de curand culese, care se spala cu apa rece si apoi se zdrobesc in mixer sau prin masina de tocat. Se obtine un suc gros, portocaliu la culoare, care se consuma in maximum 24 de ore de la preparare. Se iau 2-3 linguri de patru ori pe zi, de obicei diluat cu suc de mere.
Siropul se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, acest amestec se pastreaza intr-o sticla bine inchisa, la frigider, unde rezista si cateva luni. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
Pulberea de fructe uscate se obtine prin macinarea cu rasnita electrica de cafea a fructelor uscate. Se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, ca vitaminizant si remineralizant.
Uleiul de catina poate fi extras numai cu o aparatura speciala. Il gasim in Plafaruri si farmacii, ca atare, sau conditionat sub forma unor gelule. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.