fast food

10. Acidul citric. E330
Cel mai folosit conservant şi, dealtfel, cel mai puţin nociv, fiind perfect inofensiv pentru 99,9% din oameni. Se găseşte în stare naturală în citrice. Alţi conservanţi folosiţi: benzoatul de sodiu (E211), propionatul de calciu (E282), acidul ascorbic (E300).

9. Siropul de porumb
Cel mai folosit îndulcitor. Cunoscut şi ca HCFS (de la High fructose corn syrup ). Suspectat ca fiind unul din principalii cauzatori de obezitate. Are 3 variante mai des întâlnite: HCFS 90 (folosit în patiserie, conţine 90% fructoză), HCFS 55 (pentru băuturile carbogazoase, conţine 55% fructoză), HCFS 45 (pentru băuturile izotonice, 45% fructoză). Utilizat într-o gamă din ce în ce mai largă de produse, inclusiv pentru falsificarea mierii. În procesul său de producţie intervine cel puţin o enzimă modificată genetic

8. Caramelul. E150
Cel mai folosit colorant. Poate fi artificial sau natural. Întâlnit în variantele E150a (caramel simplu, natural), E150b (caramel de sufit de sodiu – caustic, artificial), E150c (caramel amoniacal, artificial), E150d (caramel sulfit de amoniu, artificial). Contrar credinţelor înrădacinate, nu influenţează deloc gustul.

7. Sarea
Cel mai folosit condiment. Are, fireşte, şi rol de conservant. Este prezentă inclusiv în dulciuri.

6. Glutamatul de sodiu (MSG) E621
Cel mai folosit potenţator de gust. Bănuit de mulţime de rele, începând cu cancerul şi terminând cu atacarea sistemului nervos. Nu este admis în produsele pentru copii. Procesatorii insistă că un consum moderat nu este dăunător.

5. Niacina E375
Cel mai folosit nutrient. Cunoscut şi sub denumirile de acid nicotinic, vitamina B3 sau vitamina PP. Adaosul de nutrienţi este necesar deoarece, în timpul procesării, alimentele îşi pierd substanţele nutritive proprii, care trebuie înlocuite cu altele.

4. Uleiul de soia
Cea mai folosită grăsime, atât pentru prăjire, cât şi ca materie primă pentru margarine, aluaturi, dulciuri, supe etc. Uneori este denumit ulei vegetal. De obicei este folosit în varianta hidrogenată, bănuită că ar favoriza bolile de inimă.

3. Mono- şi digliceridele
Cei mai folosiţi emulsificatori. Sunt multe variante, obţinute din uleiuri (de palmier, de soia, de floarea soarelui) sau din osânză (de oaie sau de vită). Se obţin cu ajutorul enzimelor care „sparg“ trigliceridele prezente în materia primă. Se regăsesc în margarine, prăjituri, frişcă vegetală şi anumite băuturi. Conform stadiului actual al cercetărilor nu pun probleme de sănătate. Doar îngraşă.

2. Guma Xantan E415
Cel mai folosit stabilizator şi agent de îngroşare. Folosit în salate, îngheţate, frişcă vegetală, creme, umpluturi sărate sau dulci. Nu i s-au descoperit încă efecte adverse.

1.Carnea de pui
Cea mai folosită carne, din punctul de vedere al numărului de preparate în compoziţia cărora intră. Altminteri, din punctul de vedere al consumului propriu-zis, carnea de vită încă se află în frunte. Produsele pe bază de pui (inclusiv salatele) sunt însă mult mai numeroase, iar viitorul pare să aparţină cărnii de pasăre, al cărei consum s-a dublat în SUA între 1970 şi 2004.

Legenda:

E – Produs considerat inofensiv

E – Consumul frecvent nu este recomandat

E – Produs considerat dăunător

(clasificarea E-urilor este preluată din Gheorghe Mencinicopschi, Biblia alimentară, Editura Litera Internaţional, 2008)

Marius CristianMozaicE-uri,Fast food10. Acidul citric. E330 Cel mai folosit conservant şi, dealtfel, cel mai puţin nociv, fiind perfect inofensiv pentru 99,9% din oameni. Se găseşte în stare naturală în citrice. Alţi conservanţi folosiţi: benzoatul de sodiu (E211), propionatul de calciu (E282), acidul ascorbic (E300). 9. Siropul de porumb Cel mai folosit îndulcitor. Cunoscut...