Chimenul relaxeaza si hraneste stomacul
Chimenul dateaza inca de acum 5.000 de ani, el gasindu-se in mari cantitati in piramidele egiptene. Romanii il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. In Evul Mediu, chimenul era considerat un simbol al credintei.
Chimenul creste cel mai bine in zonele însorite, cu ploi putine. Semintele mici au noua margini si o culoare maro-galbuie. Exista un sortiment de chimen negru care creste numai in Iran. Semintele sunt mai mici si au o aroma mai dulce. Chimenul negru este uneori confundat cu nigella, un alt condiment, care in bucataria indiana mai este numit si piperul negru.
Fructele de chimen contin ulei volatil, lipide, substante minerale, amidon si au intrebuintari multiple, insa cea mai importanta este folosirea acestora in medicina. Infuzia preparata dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o ceasca cu apa are proprietatea de a elimina gazele din stomac si de a va da o stare buna, regland functiile stomacului.
Pe langa acest efect binefacator, chimenul mai este folosit si in fluidificarea secretiilor bronhice, calmand colicile. Cauza multor afectiuni consta intr-o alimentatie gresita, amplificata de lipsa de fructe si legume. Chimenul combinat cu menta si ienupar ajuta la eliminarea grasimilor care nu sunt necesare, acumulate in organism.
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica. Când este folosit în combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare. Este recomandata prajirea chimenului inainte de macinare, astfel el va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor iar gustul nu va mai fi atat de aspru.
Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decat semintele albe. Chimenul este si un condiment utilizat la supe, salate de varza, sfecla, chifle, paine, in mancarurile marocane pe baza de carne de miel si la condimentarea carnii in Mexic, deci iata ca, pe langa efectul linistitor pe care-l are asupra stomacului, acesta il si hraneste.
Sub acest aspect se considera ca este cel mai important produs vegetal, cu actiune carminativa. Pe lânga aroma putin amaruie, chimenul da o aroma usoara mancarurilor. Chimenul negru este folosit cel mai des la mancarurile indiene pe baza de orez. Acest condiment este foarte utilizat, de altfel, si in bucataria germana, in mancaruri, la prepararea muraturilor si a carnatilor sau pentru condimentarea renumitei branze Munster.
Chimenul este un condiment de baza in majoritatea sosurilor picante din India. Este utilizat si in Olanda, tot pentru condimentarea branzeturilor, dupa retete stravechi, medievale. Chimenul este cunoscut drept un stimulent al apetitului si este folosit la calmarea durerilor de stomac. Mai este utilizat si in medicina veterinara, iar uleiul de chimen este folosit in fabricarea parfumurilor.
Sursa: Madone.ro
https://bonchef.ro/chimenul-relaxeaza-si-hraneste-stomacul/1390/MozaicChimen,Sanatate,SfaturiChimenul dateaza inca de acum 5.000 de ani, el gasindu-se in mari cantitati in piramidele egiptene. Romanii il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. In Evul Mediu, chimenul era considerat un simbol al credintei. Chimenul creste cel mai bine in zonele însorite, cu ploi putine. Semintele mici au noua margini...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei