Cuţitele de bază folosite în bucătărie
Este important de stiut cum se alege cutitul potrivit pentru o anumita activitate. De exemplu, daca folositi un cutit care este prea mare, nu o sa aveti suficient control si exista riscul de alunecare si de accident. In continuare, BonChef va prezinta cutitele de baza pentru cele mai uzuale activitati.
In primul rand, cutitul bucatarului, denumit astfel pentru ca este cel mai folosit in bucatarie. De la tocarea cepei la felierea carnii de vita, acest cutit este extrem de versatil si, odata ce va obisnuiti cu manuirea lui, puteti realiza lucruri de finete cu siguranta si abilitate. De obicei, are lungimea lamei de aproximativ 20 cm (dar poate sa ajunga si la peste 30 cm), lama este un pic curbata pentru a permite o miscare de balansare in timpul folosirii, tocarea realizandu-se cu minimum de efort. Are lama solida si rigida. Se foloseste atat pentru legume cat si pentru carne.
Santoku sau cutitul bucatarului japonez. Acest gen de cutite a devenit foarte apreciat in randul bucatarilor profesionisti. Cuvantul “Santoku” se traduce, din limba japoneza, ca “trei lucruri bune”, facand referire la cele trei activitati de taiere pentru care este conceput: tocare, feliere, maruntire. Este similar ca dimensiuni cu traditionalul cutit al bucatarului si poate fi folosit in acelasi mod si pentru aceleasi activitati. Exista si o varianta cu lama prevazuta cu alveole. Multi chefi prefera cutitul Santoku pentru senzatia si confortul deosebite pe care acesta le confera in timpul folosirii. Lungimea lamei intre 12 si 19 cm.
Cutitul utilitar (universal sau de oficiu). Dupa cum sugereaza si numele, un cutit utilitar se foloseste pentru a realiza o multitudine de activitati diferite. Are lungimea lamei in jur de 10 – 15 cm si este, in esenta, o versiune mai mica a cutitului bucatarului. Se foloseste, in special, pentru tocat usturoi, ceapa, verdeata dar si bucati de carne.
Fiecare bucatar ar trebui sa detina un cutit pentru decojit. Este un cutit mic ce poate avea lama subtire si usor flexibila, fiind ideal pentru activitati ce tin de manualitate. Unele pot avea forma de “cioc de pasare”. Se foloseste la curatarea legumelor (ciuperci, morcovi, cartofi), a fructelor si la alte activitati de detaliu. Lungimea lamei intre 6,5 si 11 cm.
Cutitul pentru paine este, deasemenea, esential intr-o bucatarie moderna. Are lama zimtata, lungimea in jur de 20 – 25 cm si se foloseste aproape exclusiv pentru taierea preparatelor coapte sau a celor care cu crusta tare si miez moale.
Cutitul de transat este o buna completare la setul de cutite. De obicei, lama este lunga de aproximativ 20 cm (desi poate sa ajunga si pana la 40 cm pentru aplicatiile mai specializate), este mai subtire decat cutitul bucatarului permitand astfel obtinerea unor felii mai fine si mai delicate. Varful poate fi ascutit sau rotunjit. Se foloseste la transarea jambonului sau a altor tipuri de sunca, la felierea fripturii sau a somonului afumat.
Satarul: are lama lata, solida si dreptunghiulara. Se foloseste pentru taiat oase si in macelarie. Lungimea lamei intre 12 si 18 cm, iar greutatea intre 400 g si 1000 g.
Spatula: are fie marginea dreapta, fie zimtata. Lama este intotdeauna flexibila si rotunjita la varf. Se foloseste la ornarea prajiturilor, intoarcerea preparatelor in timpul gatitului (file-uri de peste sau la clatite), la modelarea si netezirea preparatelor, la transare (doar cele zimtate). Lungimea lamei este intre 10 si 30 cm.
In sfarsit, daca preparati multa carne sau peste, un cutit pentru dezosat si unul pentru filetat reprezinta o investitie buna. Avand lama subtire, rigida sau flexibila, cutitul pentru dezosat (cu lama rigida) este perfect pentru dezosarea pulpelor de miel si de porc sau vitel. Are lama dreapta sau curbata pentru a se potrivi diferitelor activitati de macelarie. Cele cu lama flexibila se folosesc si la dezosarea pasarilor sau a pestilor mari. Pe masura ce va obisnuiti sa-l folositi, cutitul pentru dezosat va deveni un ajutor important in bucatarie. Lungimea lamei intre 13 si 18 cm.
Cutitul pentru filetat este, la prima vedere, asemanator cutitului pentru transat, dar numai dupa ce incepeti sa-l folositi puteti sa-i apreciati particularitatile. Specialitatea lui: pestele! Fiind extrem de flexibil si ascutit, acest cutit este indispensabil pentru filetarea pestilor intregi, ajutandu-va sa economisiti bani si sa explorati marea varietate de peste si fructe de mare disponibila pe piata. Poate fi folosit si pentru indepartarea pielii de pe anumiti pesti. Are diferite lungimi ale lamei, intre 12 si 27 cm.
Pentru mai multe detalii, echipa FT-Shop este intotdeauna la dispozitia dumneavoastra pentru a va ajuta si sfatui in ceea ce priveste cutitele.
https://bonchef.ro/cutitele-de-baza-folosite-in-bucatarie/5514/MozaicEste important de stiut cum se alege cutitul potrivit pentru o anumita activitate. De exemplu, daca folositi un cutit care este prea mare, nu o sa aveti suficient control si exista riscul de alunecare si de accident. In continuare, BonChef va prezinta cutitele de baza pentru cele mai uzuale...BonChef razvan.avram@directa.roAdministratorBonChef.ro | Arta meseiEmisiunea BonChef.ro se difuzează zilnic pe B1 TV, de luni şi până vineri, la 9:50 şi 16:50 (în reluare)