Efectele cuptorului cu microunde asupra alimentelor
Cuptorul cu microunde este prezent în aproape toate bucătăriile. Este rapid, dar unii doctori susțin că face mai mult rău decât bine. Conform unor studii, consumatorii de hrană încălzită sau preparată la microunde fac mai des anemii, au o valoare mai mare a leucocitelor și o cantitate crescută de colesterol în sânge.
La începutul acestui an a circulat pe Internet un experiment făcut de o fetiţă din Marea Britanie. Avea două plante identice. Pe prima a udat-o cu apă de la robinet, iar pe cealaltă cu apă încălzită mai întâi în cuptorul cu microunde. După nouă zile floarea udată cu apă de la microunde s-a ofilit.
„Pentru că apa îşi pierde această capacitate de a da viaţă. Apa moare, se distruge.”, explică Alec Blenche, consultant în nutriţie.
Un experiment, de data aceasta pe oameni, a fost făcut de un tânăr din Cluj, care a şi câştigat premiul întâi în cadrul unui concurs ştiinţific din Canada cu acest proiect. A împărţit 12 oameni în trei grupe: unii au mâncat alimente crude, alţii alimente gătite tradiţional, iar ceilalţi mâncăruri gătite la microunde. După trei zile le-a fost testat pH-ul urinei.
Concluzia: Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui şi a urinei. Mai exact, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde aveau cel mai scăzut pH al urinei.
„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, spune Alec Blenche, consultant în nutriţie.
Este adevărat că nici acest experiment nu este relevant, însă o mulţime de cercetători au studiat efectele folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătăţii.
„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracţiunea antigenică care poate declanşa boli alergice în organism”, precizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Însă alergiile nu par a fi singura problemă.
„În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendinţa către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, explică lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.
Atunci când folosim cuptorul cu microunde, se produc anumite reacţii între moleculele ce alcătuiesc un material.
„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Dar alimentele se încălzesc şi într-un cuptor clasic, aşa că cercetătorii au mers mai departe şi au făcut o comparaţie între diferite alimente încălzite la microunde şi într-un cuptor tradiţional.
„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietăţile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, spune lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Alţi cercetători au studiat compoziţia a trei bucăţi identice de brânză gătite diferit: prima în cuptor tradiţional, a doua şi în cuptorul tradiţional, şi în cel cu microunde, iar a treia doar la microunde. Calitatea nutritivă a brânzei a scăzut în toate cazurile.
„În primul caz, procentul cu care a scăzut era de vreo 4-5%, în al doilea caz 20-30%, iar în al treilea caz trecuse de 50 de procente. Deci chiar numai din cifrele acestea se poate vedea clar o diferenţă între cele trei moduri de gătire”, subliniază lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Studiile care fac legătura între folosirea cuptorului cu microunde şi apariţia bolilor sunt numeroase, dar deocamdată nu sunt suficiente pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii să îl catalogheze drept un pericol asupra sănătăţii publice.
Sursa: digi24.ro
https://bonchef.ro/efectele-cuptorului-cu-microunde-asupra-alimentelor/4955/MozaicCuptorul cu microunde este prezent în aproape toate bucătăriile. Este rapid, dar unii doctori susțin că face mai mult rău decât bine. Conform unor studii, consumatorii de hrană încălzită sau preparată la microunde fac mai des anemii, au o valoare mai mare a leucocitelor și o cantitate crescută de...BonChef razvan.avram@directa.roAdministratorBonChef.ro | Arta mesei