Imambaildî
Urmează mai la vale una dintre reţetele care demonstrează perfect cum o mâncare din import poate deveni tradiţional românească. Sigur că e turcească la origine, că doar titlul e suficient de elocvent, numai că românii au ştiut perfect s-o adapteze gustului mioritic, înmulţind cu hotărâre numărul legumelor care apar în naraţiune, folosind din plin ţelina autohtonă şi creştinând-o prin turnare de vin roşu peste lucrătura musulmană. Rezultatul? Poate cea mai bună reţetă de post văratec, atât de bună încât e păcat de la Dumnezeu să n-o mănânci inclusiv în zilele de dulce.
Pentru 6 persoane:
6 vinete potrivite, mai curând mici
4 cepe mari
2 morcovi mari
1 rădăcină mare de ţelină
1 căpăţână mare de usturoi
150 ml ulei de măsline
3 linguri de varză tocată (facultativ)
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de frunze de ţelină
250 ml suc gros de roşii
250 ml vin roşu
sare
piper
1 ardei iute (facultativ şi el, dar ar fi păcat să-l omiteţi).
Spălaţi bine vinetele, tăiaţi-le cozile şi pregătiţi-le apoi în felul următor: curăţaţi longitudinal o şuviţă de coajă, următoarea se lasă în pace şi tot aşa, până obţineţi, alternativ, patru porţiuni fără coajă şi patru cu. În mijlocul fiecărei zone curăţate faceţi câte o crestătură adâncă, tot longitudinală, dar fără să despicaţi vânăta de tot. Opăriţi-le timp de vreo zece minute, în apă clocotită cu puţină sare, apoi aşezaţi-le pe un plan înclinat, ca să se scurgă zeama amară din ele. Turnaţi 100 ml ulei într-o tigaie, adăugaţi cepele tocate mărunt, morcovii şi ţelina rase, eventual varza, precum şi usturoiul mărunţit. Săraţi, piperaţi şi căliţi totul la foc mic, până se înmoaie bine zarzavatul. Luaţi de pe foc şi adăugaţi o legătură de pătrunjel şi una de ţelină, tocate fin. Amestecaţi, lăsaţi să se răcorească şi umpleţi cu această compoziţie vinetele, prin crestăturile efectuate mai devreme. Luaţi apoi un vas care merge la cuptor (care să cuprindă vinetele la fix, nu să lase tăpşan în jurul lor), ungeţi-l cu restul de ulei, faceţi un strat din tocătura rămasă, puneţi şi ardeiul tocat, dacă vă place mai iute, aşezaţi vinetele împănate şi turnaţi deasupra sucul de roşii (dacă-i prea acru, adăugaţi o linguriţă de zahăr) şi vinul roşu. Băgaţi totul în cuptorul încălzit şi lăsaţi mâncarea la foc moale până scade sosul şi se îngroaşă bine. Se mănâncă numai şi numai rece (nu răcorită!), iar de băut, chit că-i vorba de legume, un vin roşu uşor şi sec se potriveşte cel mai bine.
V-am povestit una dintre reţetele lui Costăchel.
https://bonchef.ro/imambaildi/314/ReţeteLegume,Post,Roşii,Ţelină,Usturoi,VineteUrmează mai la vale una dintre reţetele care demonstrează perfect cum o mâncare din import poate deveni tradiţional românească. Sigur că e turcească la origine, că doar titlul e suficient de elocvent, numai că românii au ştiut perfect s-o adapteze gustului mioritic, înmulţind cu hotărâre numărul legumelor care apar...Marius CristianMarius Cristianmcristian@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei