Leurda, remediu natural de primăvară
Leurda, denumită în popor ai de pădure, usturoiță, usturoi sălbatic, usturoi de pădure sau usturoiul ursului, este unul din primii vestitori ai primăverii și apare în luna martie. Denumirea științifică a leurdei este Allium Ursinum.
Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăța sângele, ficatul, stomacul și intestinele, curățire ce poate fi realizată prin cure de 4 săptămâni cu frunze proaspete de leurdă. Leurda are și efect antiseptic, bactericid, antitoxic, diuretic și hipotensiv.
Una din cele mai importante calități ale leurdei este influențarea pozitivă a capacității de memorare.
Frunzele de leurdă sunt excelente în salate. Alături de untișor și urzici, leurda nu trebuie să lipsească din meniul celor care țin post.
Tot din frunze se poate extrage și sucul de leurdă, suc ce are efecte în combaterea reumatismului și în înlăturarea efectelor tutunului.
Leurda este considerată mai puternică decât usturoiul în terapii și este indicat să fie culeasă înainte de a înflori, întrucât după înflorire poate deveni toxică dacă este consumată în cantități mari. Frunzele de leurdă conțin vitamina A, vitamina C, carotenoizi, fosfor, calciu, fier.
Frunzele de leurdă se pot păstra la congelator, iar în stare proaspătă pot fi adăugate și în sosuri precum pesto. Francezii folosesc leurda la aromatizarea brânzeturilor, a untului sau supelor. Pentru decorarea salatelor, se pot folosi câteva flori de leurdă, alături de frunzele sale.
https://bonchef.ro/leurda-remediu-natural-de-primavara/3348/Mozaicleurda,Sanatate,Sfaturi,TehniciLeurda, denumită în popor ai de pădure, usturoiță, usturoi sălbatic, usturoi de pădure sau usturoiul ursului, este unul din primii vestitori ai primăverii și apare în luna martie. Denumirea științifică a leurdei este Allium Ursinum. Principala proprietate a leurdei este aceea de a curăța sângele, ficatul, stomacul și intestinele, curățire...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei