Moka
Nu-i vorba despre cafeaua cu acelaşi nume (a cărei denumire vine de la oraşul yemenit Al-Moka), ci despre una dintre cele mai ingenioase scule de făcut cafea. Ca o paranteză, au fost vândute până astăzi peste 250 milioane de bucăţi în toată lumea, iar o cafetieră de acest tip este prezentă la Museum of Modern Art din New York, ca un simbol pentru Made in Italy.
A fost inventată în 1933, de Alfonso Bialetti, care s-a inspirat, culmea, dintr-un sistem artizanal de pregătire a leşiei pentru spălatul vaselor. Sistemul este destul de simplu: vasul se pune e aragaz, apa fierbe în partea de jos, aburii se ridică printr-un tub şi intră în contact cu cafeaua râşnită (destul de fin). Mai mult chiar decât în cazul ibricului, focul trebuie să fie minuscul, pentru că, dacă temperatura este prea înaltă, cafeaua se poate arde.
Singurul lucru de reproşat acestui sistem, altminteri excelent, este că vasul trebuie luat de pe foc imediat ce e gata cafeaua (trebuie păzit, ce mai!), pentru că altfel presiunea mare ce se crează înăuntru cauzează repede neplăceri.
https://bonchef.ro/moka/216/MozaicCafea,MokaNu-i vorba despre cafeaua cu acelaşi nume (a cărei denumire vine de la oraşul yemenit Al-Moka), ci despre una dintre cele mai ingenioase scule de făcut cafea. Ca o paranteză, au fost vândute până astăzi peste 250 milioane de bucăţi în toată lumea, iar o cafetieră de acest tip...Marius CristianMarius Cristianmcristian@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei