Pauza de Şpritz @ Marttinez Beach
Francois Villon, celebrul poet francez din Evul Mediu, în a sa “Ballade joyeuse des taverniers” îi blestema cu multă patimă pe cârciumarii care botezau vinul cu apă. Chiar dacă francezii au repudiat şpritzul, italienii şi austriecii au fost mult mai permisivi. Bazele şpritzului au fost puse la Veneţia, pe vremea când aceasta făcea parte din Imperiul Habsburgic. La origine, şpritzul era un amestec în părţi egale de vin şi sifon. Obiceiul de a consuma şpritz s-a răspândit, încă din secolul al XIX-lea, în tot nordul Italiei dar şi în Austria, Germania, Croaţia, Ungaria şi România. Chiar dacă Imperiul Autro-Ungar s-a destrămat la sfârşitul Primului Război Mondial, şpritzul a supravieţuit, ba mai mult, fiecare ţară l-a adaptat cum a ştiut mai bine. În Italia bunăoară, reţetă de şpritz a devenit una destul de sofisticată: Prosecco, Aperol (sau Campari) şi sifon. La noi, “şpriţul de vară” conţine în mod tradiţional 1/3 vin alb sec sau demisec şi 2/3 apă minerală.
Băutură foarte populară în România, şpritzul a fost declarat în diverse rânduri “persona non grata” de către mulţi pasionaţi de vin. Cu toate acestea chiar şi specialiştii recunosc faptul că orice regulă trebuie să aibă şi o excepţie, mai ales dacă e vară şi afară e cald. “Diluarea vinului cu apă minerală sau cu sifon este un mod de a consuma vinul atunci când îţi este sete sau când temperatura ambientală nu permite consumarea vinului simplu. Şpriţul este la îndemână şi se potriveşte la un grătar, pe terasă, la iarbă verde etc.”, spune somelierul Laurenţiu Achim într-un interviu acordat revistei Vinul.ro.
Cei care vor să redescopere plăcerea simplă, românească, a “şpriţului de vară” sunt invitaţi joi, 22 august 2013, la Marttinez Beach, Mamaia Nord, pentru a participa la un eveniment inedit, sugestiv intitulat “Pauza de Şpritz”. Începând cu ora 17, în noua locaţie de pe litoral a binecunoscutei reţele de restaurante “La Mama”, se vor desfăşura cele trei etape ale “Pauzei de Şpritz”:
1. Degustare profesională de apă minerală susţinută de Organizaţia Somelierilor din România (OSR 2011)
Somelierii vor prezenta publicului principalele caracteristici ale apelor minerale înscrise în degustare: Perla Harghitei, Oaş, Aqua Hercinica şi Amfiteatru. Cu acest prilej se va face şi o preselecţie de ape minerale pentru concursul care va avea loc în octombrie 2013, la Bucureşti.
2. Şpritz-War
Un concurs insolit, uşor, de vară. Apele minerale vor fi amestecate, în diverse proporţii, cu două tipuri de vin alb (Aligote şi Sauvignon Blanc) de la Curtea Regală – Alcovin Măcin. Un juriu ad-hoc va vota care sunt cele mai reuşite combinaţii. Fiecare participant va primi câte două pahare de şpriţ şi, cu această ocazie, se va deschide şi bufetul.
3. Wet & Wild T-shirt contest
Un concurs ad-hoc de tricouri ude e întotdeauna binevenit într-o zi toridă de vară. După ce vor fi stropite cu apă minerală din belşug, tricourile şi implicit fetele înscrise în concurs vor fi supuse ochiului imparţial al unui juriu format din “specialişti în domeniu”, care vor decide care apă “udă mai bine” tricoul. Câştigătoarea concursului va primi titlul de “Miss Marttinez Beach” şi un premiu surpriză din partea organizatorilor.
Organizatori: Eventosophy, BonChef.ro, OSR 2011
Locaţie: Marttinez Beach, Mamaia Nord
Data: joi, 22 august 2013
Intrarea: liberă
Înscrieri: rezervari@bonchef.ro | 0741 261 423 (până pe 21 august 2013, inclusiv).
Daca doriţi sa aflaţi când va avea loc următorul eveniment organizat de BonChef.ro, înscrieţi-vă pe lista de mailing.