Ne atrag privirile de fiecare data cand mergem in hipermarket-uri si ne intrebam ce proprietati au.
Fie ca suntem familiarizati cu denumirile lor sau nu, trebuie sa stim ca fructele exotice sunt o bogata sursa de vitamine.
Asa ca, daca buzunarul va permite, nu ezitati sa gustati zilnic fructele exotice.

Ananasul

Contine potasiu, fier, provitamina A, vitamina C, zinc.
Vitamina C (19 mg/100 g) este bine conservata dupa recoltare si protejata de oxidare de coaja groasa.
Cantitatile de provitamina A pot varia de la 10 la 290 µg/100 g, media fiind in jur de 70 µg/100g. Cu cat pulpa ananasului este mai colorata cu atat contine mai multa provitamina A.
Aportul mineral este moderat dar foarte diversificat. Potasiul (173 mg/100 g), este esential pentru transmiterea fluxului nervos, fierul (0,4 mg/100 g), este necesar in perioada de sarcina, iodul (1,4 µg/100 g), este indispensabil pentru buna dezvoltare a fatului, fluorul (14 µg/100 g) ajuta la intarirea dintilor iar zincul (0,26 mg/100 g), ajuta memoria.

Avocado

Avocado este o adevarata comoara de acizi grasi nesaturati (printre altii si faimosul omega6), care reechilibreaza concentratia sangelui si scade coloesterolul contribuind la protejarea organismului impotriva bolilor cardiovasculare.
Contine lipide in proportie de 7 – 39 % in functie de soi si gradul de coacere.
Este un fruct recomandat mai ales sportivilor, copiilor in crestere si femeilor insarcinate.
Vitamina E, continuta de avocado are rolul de a incetini imbatranirea.

Smochinele

O excelenta sursa de energie, smochinele contin vitaminele din grupa B, minerale, potasiu, magneziu, fier, calciu, zinc precum si oligoelemente importante: fluor, pentru intarirea dentitiei si seleniu pentru intarirea sistemului imunitar.
Smochinele sunt bogate in fibre si astfel reprezinta un remediu eficace impotriva problemelor de tranzit intestinal si a obezitatii.

Fructul pasiunii

Fructul pasiunii este un fruct ideal pentru zilele toride de vara. Racoritor, da un gust intens cocktail-urilor de fructe si este o bogata sursa de energie (80 Cal/100 g).
Este bogat in vitamina C (24 mg/100 g) si provitamina A (0,28 mg/100 g).
Ambele sunt antioxidante si contribuie la prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Contine minerale, printre care potasiu (0,34 g/100 g) si fosfor (57 mg/100 g). Potasiul este un mineral necesar bunei transmiteri a influxurilor nervoase si asigura o activitate musculara sanatoasa.
Fosforul intareste oasele si dintii si joaca un rol important in metabolism.

Litchi

Litchi contine vitamina C in proportie de 39,2 mg /100 g – la fel de multa vitamina C ca si portocalele. Aceasta concentratie mare de vitamina C lupta impotriva bolilor infectioase si ajuta la intarirea sistemului osos si a dintilor. Favorizeaza asimilarea fierului.
Litchi contine si riboflavina (vitamina B2) care joaca un rol crucial in metabolism si in formarea globulelor rosii, a mentinerii sanatatii pielii, a unghiilor si a parului.
Lipsa vitaminei B2 poate se poate observa usor prin buze crapate, ochi iritati si sensibili la lumina.
Litchi este bogat in minerale: potasiu, care scade tensiunea arteriala si magneziu care intra in compozitia a numeroase enzime.

Mango

Este recomandat diabeticilor deoarece contine zaharuri in cantitati mici.
Este foarte bogat in provitamina A, importanta pentru sanatatea pielii, a parului, a ochilor si a dentitiei.
Vitamina C continuta de mango este un veritabil antioxidant care previne imbatranirea premature a celulelor. Vitamina C se gaseste in cantitate mare atunci cand fructul nu este foate copt.
Este indeajuns sa consumati o jumatate de mango pe zi pentru a satisface nevoia zilnica de vitamine.

Caju

Este o importanta sursa de energie dat fiind continutul ridicat in grasimi (42,2 %) si proteine (17,5 %). Grasimile sunt constituite de acizii grasi mono-nesaturati dintre care acidul oleic care este vestit pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular.
Caju este bogat in vitaminele B1 (0,63 mg/100 g), B2 (0,26 mg/100 g), B3 (10,1 mg/100 g) si vitamina E (0,78 mg/100 g), antioxidant benefic sistemului cardiovascular.
Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sitemul osos si dinti.

Pomelo

O sursa ideala de vitamina C (44 mg/100 g) pomelo isi mentine prospetimea timp de mai multe saptamani datorita invelisului gros.
Provitamina A (18 µg/100 g), contribuie la imbunatatirea vederii iar acidul folic sau vitamina B6 (11 µg/100 g) previne anemia. Vitamina B5 (250 µg/100 g), este indispensabila pentru asimilarea hararurilor si pentru vindecarea rapida a ranilor.
Contine calciu in proportie de 18 mg/100 g.
Culoarea rosie a unor soiuri de pomelo se datoreaza licopenului, un antioxidant puternic cu proprietati anti cancerigene.

Tamarillo

Este bogat in provitamina A sau beta caroten care ii ofera fructului culoarea rosiatica.
Vitamina A este indispensabila pentru o vedere buna si o piele sanatoasa.
Vitamina C si E sunt antioxidanti importanti in prevenirea cancerului. Vitamina B6 este necesara pentru a asigura buna functionare a sistemului nervos.
Tamarillo este o sursa importanta de fier si de aceea este recomandat in timpul sarcinii. Potasiul scade tensiunea arteriala, magneziul si fosforul asigura regenerarea celulara.
Tamarillo este bogat in fibre care activeaza aparatul digestiv prevenind constipatia si cancerul.

Sursa: sanatate.ele.ro

Mădălina BejenariuMozaicFructe,Produse naturiste,SecreteNe atrag privirile de fiecare data cand mergem in hipermarket-uri si ne intrebam ce proprietati au. Fie ca suntem familiarizati cu denumirile lor sau nu, trebuie sa stim ca fructele exotice sunt o bogata sursa de vitamine. Asa ca, daca buzunarul va permite, nu ezitati sa gustati zilnic fructele exotice. Ananasul Contine potasiu,...