Nu ratati aparitia florilor de soc pe piata, pentru ca ar fi pacat sa nu profitati de aceasta reteta de socata. Veti avea parte o cura placuta de vitaminizare cu aceasta socata. Socata este o bautura racoritoare, putin acidulata si parfumata care poate fi preparata si pastrata in sticle la rece.

Ingrediente:

1 kg zahar,10-12 flori mari de soc, in plina inflorire, 4-5 lamai, 150 g de zahar pentru caramel, 8 litri de apa rece, 1/2 lingurita de drojdie

Preparare:

Se pun la fiert 3 litri de apa cu 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie, se lasa sa clocoteasca incet la foc mic, 15 minute.

Intr-un borcan mare de 10 litri, foarte curat, se toarna lichidul caldut si se adauga restul de apa rece.

Se pun in borcan florile de soc bine spalate, coaja rasa de la restul de lamai, precum si zeama acestora .

In acest timp se topesc pe foc cele 150 gr de zahar, pana se aureste uniform, fara sa se inchida la culoare, se adauga un pahar de apa si se fierbe incet pana se dizolva zaharul, apoi se toarna si acesta in borcan.

Se pune in borcan si drojdia, se acopera borcanul cu un tifon.

Se lasa la temperatura camerei 48 de ore si se amesteca din cand in cand.

Se strecoara aceasta bautura prin tifon dublu, se pune in sticle si se pastreaza la rece.

Sursa: Gastronomie.ele.ro

Mădălina BejenariuMozaicSocataNu ratati aparitia florilor de soc pe piata, pentru ca ar fi pacat sa nu profitati de aceasta reteta de socata. Veti avea parte o cura placuta de vitaminizare cu aceasta socata. Socata este o bautura racoritoare, putin acidulata si parfumata care poate fi preparata si pastrata in sticle...