Vinul spumant, adevăr şi poveste
Călugarul benedictin Dom Pierre Pérignon (1638–1715) nu a inventat şampania ci doar a perfecţionat decisiv metoda ei de fabricaţie. Paradoxal, el primise sarcină de la superiorii săi să împiedice apariţia bulelor de gaz care făceau sticlele să explodeze, ceea ce la vremea respectivă era considerat un defect al vinului.
Metoda de fabricare a şampaniei, denumită ulterior “champenoise”, a fost de fapt inventată de către fizicianul englez Christopher Merret (1614–1695) care se ocupa în principal cu producerea sticlei de mare rezistenţă.
Presiunea acumulată într-o sticlă de vin spumant este între 5 si 6 atmosfere, cam de 3 ori cât într-un cauciuc de masină.
Dopul de şampanie este acoperit cu o “cuşcă” de sîrmă, tehnică folosită încă de pe vremea Imperiului Roman pentru îmbutelierea vinului “liniştit”. Metoda fusese de mult abandonată dar a fost redescoperită odată cu producerea vinului spumant.
O sticlă de spumant produce aproximativ 50 de milioane de bule de circa 1 mm în diametru. Cu cât şampania este mai de calitate cu atât bulele sunt mai fine.
Bulele de bioxid de carbon grăbesc absobţia alcoolului în singe. Viteza de absobţie a alcoolului din şampanie este cu 30% mai mare decât în cazul vinului “liniştit”. Aceasta explică probabil de ce veselia însoţeşte întotdeauna o petrecere cu şampanie.
Nu se recomandă servirea spumantului în “cupe de şampanie” cu suprafată mare, ci în pahare tip “flute”, subtiri şi înalte, pentru a preveni încalzirea vinului şi degajarea bruscă a bioxidul de carbon. Tot pentru a nu încalzi vinul, paharul de şampanie trebuie ţinut de picior şi nu de cupă.
Temperatura corectă de servire a vinului spumant este de 6-9 grade. El nu se pune niciodată la congelator ci se ţine o ora şi jumătate în frigider sau 30 de minute într-o frapieră cu gheaţă. Cu cât creşte calitatea spumantului ca atat creşte şi temperatura de servire. O şampanie de foarte bună calitate se poate servi chiar şi la 12 grade.
În funcţie de ţara unde sunt produse, vinurile spumante poartă diferite denumiri: şampanie, cremant, mousseux (Franţa), cava (Spania), prosecco, frizzante (Italia), sekt (Germania).
https://bonchef.ro/vinul-spumant-adevar-si-poveste/719/Vinurisampanie,Spumant,VinCălugarul benedictin Dom Pierre Pérignon (1638–1715) nu a inventat şampania ci doar a perfecţionat decisiv metoda ei de fabricaţie. Paradoxal, el primise sarcină de la superiorii săi să împiedice apariţia bulelor de gaz care făceau sticlele să explodeze, ceea ce la vremea respectivă era considerat un defect al vinului. Metoda...Răzvan AvramRăzvan Avramrazvan@avram.roContributorBonChef.ro | Arta mesei
Un vin spumant bun gasiti aici:—>>>http://www.cavafil.ro