Legume-fructePiaţa internă de produse agroalimentare ecologice a valorat, în 2008, circa 20 de milioane de euro, în timp ce exporturile s-au cifrat, în aceeaşi perioadă, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006, a declarat, în cadrul unui forum ecologic, Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologică în Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Potrivit datelor prezentate, creşterea pieţei ecologice din România este una constantă, în condiţiile în care la nivelul anului trecut erau înregistraţi 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu faţă de 2007, când era consemnat un număr de 48. Din totalul raportat, 60 de procesatori activau în producţia vegetală, nouă în cea animalieră şi 17 în apicultură.

„Valoarea pieţei româneşti de produse agro-alimentare ecologice era, în anul 2008, de 20 milioane de euro, iar dacă ne gândim că numărul procesatorilor s-a dublat în doi ani, de la 48, în 2007 la 86, în 2008, putem spune că avem de-a face cu o creştere constantă a domeniului în România“, a explicat Aldescu.

Cât priveşte exporturile de produse agroalimentare ecologice, reprezentantul MAPDR a precizat că acestea s-au cifrat, în 2008, la 100 milioane de euro, echivalentul a circa 130.000 de tone, dintre care numai unu la sută au fost produse procesate şi 0,94 procente miere.

Destinaţiile în care s-au realizat cele mai importante exporturi au fost Olanda, Germania, Danemarca, Italia şi Marea Britanie.

Asociaţia Operatorilor din Agricultură Ecologică „Bio România“, Centrul Internaţional de Comerţ, Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi compania germană EkoConnect organizează, în zilele de 22 şi 23 octombrie, la Romexpo, Forumul de Agricultură Ecologică 2009.

Marius CristianŞtiriAgricultură,Bio,Ecologie,MADPR,ProducătoriPiaţa internă de produse agroalimentare ecologice a valorat, în 2008, circa 20 de milioane de euro, în timp ce exporturile s-au cifrat, în aceeaşi perioadă, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006, a declarat, în cadrul unui forum ecologic, Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologică în Ministerul Agriculturii,...