Viticultura bio-lunară
Ţin să precizez de la bun început că acesta nu este un text SF. Din contra, el încearcă să explice cum agricultura modernă începe să revină la practici tradiţionale, dacă nu chiar antice.
Viticultura biologică sau ecologică (numită pe scurt “bio”) are ca scop obţinerea de struguri gustoşi, sănătoşi şi de cea mai bună calitate, prin ameliorarea solului doar cu îngrăşăminte naturale, fără fertilizatori de sinteză. De asemenea, regulile viticulturii bio interzic tratarea viţei-de-vie cu pesticide, insecticide sau fungicide dar permit folosirea unor substanţe (tradiţionale) cum ar fi zeama de urzică şi laptele degresat.
Pe de altă parte, agricultura lunară se bazează pe respectarea unui calendar strict în lucrările de cultivare, întreţinere şi recoltare. Principiul este acela de a utiliza energia naturală a plantei pentru a produce cei mai buni struguri. Cu mii de ani în urmă, agricultorii au observat că, asemeni mărilor şi oceanelor la flux şi reflux, seva plantelor este direct influenţată de fazele lunii.
Prima regulă a agriculturii lunare este să nu deranjezi planta în timpul ridicării sevei, care se întâmplă în fazele de ascensiune a lunii pe bolta cerească. In cazul viţei-de-vie, lucrările de copilire şi tăiere trebuie făcute în perioadele de coborâre a lunii pe bolta cerească iar culesul în faza de ascensiune, când fructul are doza maximă de suc şi energie.
A doua regulă aplicată de agricultura lunară este că o dată cu creşterea lunii (primul pătrar) se intensifică şi activitatea microorganismelor. Pentru respectarea echilibrului microbian, în această perioadă nu se execută lucrări de ameliorare a solului, în schimb se recomandă “tragerea” vinului, mai ales pe lună plină sau în fazele imediat următoare.
Aceasta legătură cosmică, ignorată de agricultura modernă, a fost redescoperită în ultimii ani sub numele de agricultură lunară, care în combinaţie cu agricultura ecologică a dat naştere conceptului de viticultură bio-lunară.
Vinurile ecologice nu mai sunt de mult o simplă poveste de marketing. În România, la Domeniile Viticole Franco-Române se practică de câţiva ani viticultura bio-lunară. Astfel, din strugurii obţinuţi exclusiv cu tratamente naturale, culeşi în perioadele de lună nouă şi storşi în perioadele cu lună plină s-a născut colecţia de vinuri bio “Crai Nou”, care cuprinde soiurile Riesling, Merlot, Fetească Neagră şi Pinot Noir. Toate aceste vinuri provin din podgoria Dealu Mare şi sunt îmbuteliate la Crama Săhăteni.
Este de aşteptat ca tot mai mulţi producători să adopte viticultura bio-lunară deoarece vor obţine două avantaje importante: o calitate mai bună a strugurilor şi o recoltare mai timpurie a lor. Nu se ştie încă de ce strugurii obţinuţi prin agricultura bio-lunară sunt mai precoce, dar un lucru este cert: producătorii vor încerca să folosească acest avantaj într-o piaţă a vinurilor care devine tot mai competitivă.
https://bonchef.ro/viticultura-bio-lunara/607/VinuriAgricultură,Bio,Ecologie,Vin,ViticulturăŢin să precizez de la bun început că acesta nu este un text SF. Din contra, el încearcă să explice cum agricultura modernă începe să revină la practici tradiţionale, dacă nu chiar antice. Viticultura biologică sau ecologică (numită pe scurt 'bio') are ca scop obţinerea de struguri gustoşi, sănătoşi şi...Răzvan AvramRăzvan Avramrazvan@avram.roContributorBonChef.ro | Arta mesei
Va recomand cu cea ma mare caldura produsele BioRootz, BioLeafz si Probalance. Le-am folosit si eu in serele mele si rezultatele sunt incredibile. Stimuleaza cresterea plantelor. Am avut rezultate pozitive si asupra bolilor.