ciuperci.Peste 100 de tone de zmeură şi afine din pădurile harghitene vor fi exportate în Germania, iar câteva zeci de tone de ciuperci vor ajunge în Italia, urmând să fie folosite fie în industria alimentară, fie în cea farmaceutică. Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a declarat că, în acest an, de pe cele 90.000 de hectare de teren forestier aflate în administrarea instituţiei, vor fi recoltate 120 de tone de zmeură şi 20 de tone de afine. Fructele sunt depozitate la Centrul de Producţie de la Gheorgheni, unde se refrigerează sau se congelează, în funcţie de comandă beneficiarului. Ulterior, zmeura şi afinele ajung în Germania.

Direcţia Silvică a organizat puncte de recoltare la fiecare ocol silvic, fructele urmând să fie culese de muncitori sezonieri care vor fi plătiţi cu aproximativ trei lei pe kilogram. În fiecare an, fructele de pădure harghitene sunt foarte căutate pe pieţele occidentale întrucât sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate în plantaţii artificiale. Zmeură şi afinele româneşti sunt procesate industrial pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale cu care se îmbunătăţesc produsele din Germania.

De asemenea, Direcţia Silvică a cesionat unui număr de şase firme dreptul de recoltare pentru 70 de tone de ciuperci. Este vorba, în special de hribi şi gălbiori exportaţi în Italia şi care sunt utilizaţi în industria alimentară şi farmaceutică. Cantitatea de fructe de pădure şi ciuperci culese din pădurile harghitene este, însă, mai mare, pentru că şi ocoalele silvice private organizează licitaţii pentru această activitate.

Marius CristianŞtiriCiuperci,Export,Fructe de pădurePeste 100 de tone de zmeură şi afine din pădurile harghitene vor fi exportate în Germania, iar câteva zeci de tone de ciuperci vor ajunge în Italia, urmând să fie folosite fie în industria alimentară, fie în cea farmaceutică. Directorul Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, a declarat că, în...