mentaUn grup de cercetători de la University of British Columbia din Vancouver, Canada, coordonaţi de dr. Murray Isman, a ajuns la concluzia că verdeţurile şi condimentele pot fi folosite cu succes în lupta împotriva dăunătorilor. Ei au studiat timp de un deceniu proprietăţile rozmarinului, cimbrului, cuişoarelor şi mentei, descoperind că ele pot constitui o armă de temut împotriva insectelor, alungând sau chiar omorând dăunătorii.

Noile „pesticide“ au o rază mare de acţiune şi sunt făcute dintr-un amestec de două până la patru ierburi, diluate cu apă. Unele produse pe bază de condimente au fost deja folosite de către fermieri şi s-au dovedit eficiente pentru protejarea recoltelor ecologice de căpşuni, spanac şi roşii.

Printre avantajele noilor produse se numără faptul că dăunătorii nu se pot „adapta“ la ele, ca în cazul produselor chimice, nu au nevoie de aprobări suplimentare pentru a fi folosite şi, evident, nu au efecte negative pentru om şi mediul înconjurător.

Dezavantajele constau însă în faptul că se evaporă mai repede şi se degradează mai uşor în lumina soarelui, fapt pentru care acestea trebuie aplicate mai des şi în concentraţii mai mari. Lupta împotriva acestor aspecte negative reprezintă, de altfel, noua temă de cercetare a colectivului condus de dr. Isman, anunţă BBC.

Marius CristianŞtiriAgricultură,Bio,Condimente,EcologieUn grup de cercetători de la University of British Columbia din Vancouver, Canada, coordonaţi de dr. Murray Isman, a ajuns la concluzia că verdeţurile şi condimentele pot fi folosite cu succes în lupta împotriva dăunătorilor. Ei au studiat timp de un deceniu proprietăţile rozmarinului, cimbrului, cuişoarelor şi mentei,...