Fara indoiala, spumantul fabricat de Agricola Stirbey din struguri de Cramposie a fost surpriza celei de-a doua editii a “Zilelor Vinul.ro”. Pe de o parte, nimeni nu se astepta la un spumant din Dragasani, desi – istoric vorbind – Cramposia era cunoscuta ca potential de prin vremea pasoptistilor. Pe de alta parte, oricata incredere ai avea in oenologul Oliver Bauer si in minunata sa interpretare a soiurilor romanesti, nu poti sa nu ai ezitari, sa crezei fara rezerve ca va avea succes acolo unde multa lume a esuat (sa luam doar exemplul strugurilor de Iordana, care produc si ei vinuri spumante, insa la limita dintre mediu si bun, niciodata exceptional).

Si totusi, herr Bauer a mai facut-o odata. Vinul intriga la prima inghititura, se face extrem de placut la a doua si devine calduros si prietenos la cea de-a treia. Exploziv, inca dominat de drojdii fine, dar cu promisiuni florale ceva de mar verde, cu perlare fina si foarte persistenta, Cramposia seamana cu o champagne-boutique, facuta de acei mici atleti ai calitatii si originalitatii din regiunea Champagne, care pastreaza o parte dintre struguri pentru ei (restul mergand la marii producatori de spumante), nascand mici bijuterii pretioase pentru cunoscatori.

Spumantul va fi lansat oficial la inceputul lunii aprilie, iar prima editie nu va numara decat 5.000 de sticle. Pentru primavara venita dupa prea mult frig, este vinul perfect de mic-dejun, pranz “light” sau seri romantice.

Vinul.ro

Alexandra HolhoşVinuriVinFara indoiala, spumantul fabricat de Agricola Stirbey din struguri de Cramposie a fost surpriza celei de-a doua editii a 'Zilelor Vinul.ro'. Pe de o parte, nimeni nu se astepta la un spumant din Dragasani, desi - istoric vorbind - Cramposia era cunoscuta ca potential de prin vremea pasoptistilor. Pe...