Uleiul de porumb s-a remarcat foarte mult in ultima vreme in randul uleiurilor recomandate a fi folosite la gatit. Este extras din germenii de porumb (foarte sanatos si bun este acel ulei obtinut prin procesul de presare la rece), si avand punctul de ardere extrem de ridicat il face un ulei pentru prajit excelent. ”Punctul de fum” pentru uleiul de porumb este foarte ridicat (241 C).
Datorita continutului ridicat de acizi polinesaturati, isi consolideaza titlul de ulei bun. Lipsit de gust propriu, nu se remarca in mancare, potentand gustul alimentelor folosite la gatit. Se aseamana la structura cu uleiul de arahide pe care il poate inlocui foarte bine. Este o buna sursa pentru productia de biodiesel si reprezinta un component cheie pentru multe tipuri de margarina.
Primul tip de ulei extras din porumb a fost introdus in comert in anul 1898-1899 de catre Theodore Hudnut si Benjamin Hudnut proprietarii Hudnut Hominy Company. Denumirea produsului fiind mazoil.

O lingura ulei de porumb are in compozitia s-a urmatoarele:

  • *proteine —————— 0g
  • *carbohidrati ———— 0g
  • *fibra ———————- 0g
  • *glucide ——————–0g
  • *colesterol —————- 0g
  • *acizi grasi saturati —–1,7g
  • *total grasimi ———– 13,6g
  • *calorii ——————120

Uleiul de porumb reprezinta o sursa importanta de acizi grasi esentali omega 3 si omega 6. Uleiul de porumb contine vitaminele din grupa B, C, D, E, fosfatide, microelemente,(fier, mangan, cupru, crom, aluminiu). Are un continut sporit de vitamina E circa de 2 ori mai mult decat uleiul traditional de floarea soarelui.

Cunoscandu-se faptul ca este indicat in multe diete si remedii traditionale si naturiste, uleiul de porumb este recomandat:

in alimentatia diabeticilor;
in drenarea cailor biliare;
in tratarea de boli ale stomacului;
favorizeaza eliminartea din corp a colesterinei;
incetineste imbatranirea datorita continutului ridicat de vitamina E;
in tratamente pentru par;

Efecte negative asupra sanatatii datorita consumului de ulei vegetal (ulei de porumb in cazul nostru), pot aparea in urma excesului de acizi grasi polinesaturati omega 6 (care intra in componenta uleiurilor vegetale) avand ca rezultat, la femeile aflate la menopauza, marirea riscului de aparitie a cancerului la san. Studii recente arata ca efecte similare se intalnesc si in cazul dezvoltarii cancerului la prostata.

Sfat util : Un aspect de luat in considerare atunci cand vrem sa alegem uleiul pentru gatit este “punctul de fum” al fiecarui ulei. Acesta este temperatura la care un ulei se descompune si oxideaza, incepe sa fumege si sa miroasa neplacut. Uleiul de prajit nu trebuie folosit de mai mult de 3 ori, pentru ca atat incalzirea cat si expunerea la aer ii coboara punctul de fum. Prajitul in ulei se produce la 180-190 C, deci cu cat punctul de fum al uleiului depaseste mai mult aceasta temperatura, cu atat mai potrivit este pentru prajit.

Sursa: Danutritie.ro

Mădălina BejenariuMozaicBio,Sfaturi,TehniciUleiul de porumb s-a remarcat foarte mult in ultima vreme in randul uleiurilor recomandate a fi folosite la gatit. Este extras din germenii de porumb (foarte sanatos si bun este acel ulei obtinut prin procesul de presare la rece), si avand punctul de ardere extrem de ridicat il face...