Livezi de maslini GermaniaProducţia uleiului de măsline în Germania ar putea deveni curând o realitate, mulţumită schimbărilor climatice, relatează Kölnische Rundschau. Un cuplu de nemţi a închiriat un teren agricol de 4.000 de hectare, pe malurile deluroase ale râului Mosel din Pünderich (landul Renania-Palatinat), pe care a plantat 200 de măslini în martie 2009. Cei doi se bazează pe încălzirea globală pentru a-şi îndeplini dorinţa de a produce ulei din măsline crescute chiar în Germania.

„Eu şi soţia mea deţinem deja o livada cu 400 de măslini în Turcia şi în urma cu trei ani ne-a venit ideea de a cultiva şi în Germania“, a explicat Bernd Schäfer. „Ne angajam într-o mare aventură, pentru că nimeni nu a mai încercat acest lucru până acum. Dacă nu reuşim, toata munca noastră va fi în zadar, iar măslinii vor muri“, a spus soţia lui Schäfer, Ayse Aktül, subliniind gradul mare de risc al proiectului lor. „Devine tot mai cald în Germania. Mulţi proprietari de podgorii obţin beneficii de pe urma acestor schimbări climatice şi au început sa planteze tipuri de struguri care prosperau doar în Italia sau sudul Franţei“, a spus Bernd. „Daca soiul de struguri Cabernet-Sauvignon a început brusc să crească în Kaiserstuhl, Baden-Württemberg, nu vad de ce nu putem încerca acelaşi lucru şi cu măslinele în Renania-Palatinat“, a mai spus Schäfer.

Iernile foarte reci şi îngheţate din Germania ar putea distruge planul cuplului de a produce ulei de măsline din livada de pe malul râului Mosel. Temperaturi prelungite situate sub 6 grade Celsius ar putea afecta pomii.

„Este un proiect interesant, iar climatul din acea regiune este într-adevăr în schimbare“, a declarat profesorul Peter Braun de la Colegiul Geisenheim. „Însă nu pot prezice cu certitudine dacă măslinii vor supravieţui în timpul iernii de-a lungul râului Mosel“, a adăugat expertul.

Cu toate că nu sunt siguri de reuşita proiectului lor, cei doi soţi ambiţioşi plănuiesc o a doua plantaţie de măslini în satul Zell, din regiunea Zeller.

Marius CristianMozaicAgricultură,Germania,Măsline,Producători,UleiProducţia uleiului de măsline în Germania ar putea deveni curând o realitate, mulţumită schimbărilor climatice, relatează Kölnische Rundschau. Un cuplu de nemţi a închiriat un teren agricol de 4.000 de hectare, pe malurile deluroase ale râului Mosel din Pünderich (landul Renania-Palatinat), pe care a plantat 200 de măslini în...