Budincă de morcovi cu ceapa şi brânză
Un antreu cald, deosebit de spectaculos şi surprinzător de gustos, cam asta urmează în rândurile de mai la vale. E o soluţie şi pentru prânzul familial de sfârşit de săptămână, dar şi pentru mesele festive (între noi fie vorba, noi românii nu prea suntem tari la gustările calde, mai ales din legume, şi ar cam fi cazul să înlăturăm deficienţa asta). Va fi o surpriză plăcută pentru invitaţii dumneavoastră.
Pentru 6 porţii:
1 kg de morcovi mari,
2 cepe,
2 haşme (sau mai adăugaţi o ceapă, da’ nu-i chiar tot aia),
6 ouă,
4 linguri de smântână,
50 g brânză rasă (parmezan, şvaiţer, emmenthal, ce vă place sau ce găsiţi),
4 linguri de ulei de măsline,
20 g unt,
frunze de coriandru sau de pătrunjel,
boabe de chimen,
sare
piper.
Curăţaţi bine morcovii şi, cu ajutorul unui cuţit de curăţat cartofi, transformaţii în panglici lungi. Puneţi-le deoparte pe cele mai largi şi mai regulate şi tocaţi mărunt restul. Fierbeţi panglicile în aburi, timp de 10 minute, după care lăsaţi-le să se scurgă. Curăţaţi şi tocaţi mărunt cepele şi haşmele. Încălziţi uleiul într-o cratiţă, adăugaţi morcovii tocaţi, cepele şi haşmele, căliţi totul la foc moale timp de 5 minute, amestecând cu o lingură de lemn. Adăugaţi smântâna, sare, piper şi o ligură de coriandru tocat, amestecaţi şi lăsaţi totul să fiarbă încă 10 minut, acoperit şi tot la foc moale. Încălziţi cuptorul, ungeţi cu unt 4 forme mici de budincă şi puneţi-le în frigider. Puneţi conţinutul cratiţei într-un castron, adăugaţi ouăle şi brânza şi amestecaţi bine cu furculiţa. Scoateţi formele din frigider, tapetaţi-le cu panglicile de morcovi, umpleţi cu compoziţia preparată şi acoperiţi tot cu morcovi. Puneţi budincile într-un vas termorezistent, turnaţi apă până la jumătatea formelor şi băgaţi la cuptor. Coaceţi la bain-marie-ul astfel obţinut timp de 20 de minute. Scoateţi din formă şi serviţi mâncarea caldă, stropită cu puţin ulei de măsline şi decorată cu coriandru şi boabe de chimen.
Un vin alb uşor şi demisec, precum o Fetească Albă de Bucium, se impune de la sine (nu merge un vin prea sec, fiindcă morcovii-s dulci)