orez pentru sushi
Sigur că există o sumedenie de feluri de sushi pe lumea asta, dar mai sunt şi lucruri care dau stabilitate felului ăsta de mâncare, iar principalul, poate, dintre ele este orezul. Nu-i cine ştie ce filosofie aici, doar câteva reguli simple şi clare. Aşadar:

Tipul
Obligatoriu, orezul trebuie să fie din cel cu bobul scurt. Cel cu bobul lung n-are ce căuta în povestea noastră. Mai mult, ideal ar fi dacă aţi găsi chiar din cel asiatic, numit şi sticky rice, pentru că adevărata textură de sushi doar cu varietatea asta (pentru botanişti glutinosa) o puteţi obţine. Şi asta pentru că orice orez cu bobul scurt se lipeşte când e presat niţel, dar dacă se lipeşte când boabele sunt încă întregi e cu totul altceva, sushi-ul capătă adevărata lui textură Şi să nu uit: uitaţi-vă bine la orezul pe care-l cumpăraţi, fiindcă v-am avertizat deja că pentru mulţi măgari de importatori orezul cu bobul scurt (rotund) e totuna cu spărtura de orez.

Clătirea
Dacă veţi pune orez cu bobul scurt direct la fiert, veţi obţine aproape sigur, din cauza prafului de orez şi a spărturilor, o pastă compactă şi dizgraţioasă. Aşa că trebuie să clătiţi puţin orezul înainte. Atenţie, însă, de ceva praf tot mai avem nevoie, aşa că apa de la sfârşit nu trebuie să rămână perfect limpede, ci cumva uşor translucidă. Altfel, orezul se poate arde şi, oricum, va fi prea uscat.

Fierberea
Cea mai importantă e proporţia. La un volum de orez, doua volume de apă. Iar apa trebuie să clocotească înainte de a pune orezul, fierberea acoperită, amestecarea doar cât să nu se lipească de fund, iar focul (neapărat mic!) trebuie stins cu puţin înainte de a fi gata (ceva clăbuci deasupra trebuie să mai fie în momentul ăla). Puneţi capacul la loc şi lasaţi-l să absoarbă singur ultimele picături de apă.

Asezonarea
De acum încep, fireşte variantele. Pentru cea mai simplă dintre ele, puneţi orezul fiert şi cald într-un bol încăpător, adăugaţi oţet de orez şi zahăr (cantităţile depind de reţeta care urmează a fi făcută), amestecaţi cu grijă, folosind o furculiţă, şi lăsaţi-l să se răcească. Ideal ar fi să stea peste noapte la frigider, dar câteva ore vor fi, probabil, suficiente. De altfel, de cele mai multe ori, sushi-ul este pregătit din resturi de orez, care au apucat să se răcească suficient.

Marius CristianReţeteOrez,Sushi,TehniciSigur că există o sumedenie de feluri de sushi pe lumea asta, dar mai sunt şi lucruri care dau stabilitate felului ăsta de mâncare, iar principalul, poate, dintre ele este orezul. Nu-i cine ştie ce filosofie aici, doar câteva reguli simple şi clare. Aşadar: Tipul Obligatoriu, orezul trebuie să fie din...