Cum sa pastram fructele si legumele cat mai mult proaspete
Cu totii stim ca odata cu venirea verii apare si posibilitatea de a avea fructe si legume proastete si pline de vitamine. Vara ne putem bucura de cele mai gustoase si aromate fructe. Recomandat este sa consumam fructele si legumele in stare naturala; fructele pot deveni ingredientele unor delicioase deserturi sau pot fi folosite la prepararea compoturilor, a gemurilor si a dulceturilor.
Merele
Atunci cand taiati merele felii sau cuburi, stropiti-le cu zeama de lamaie, pentru a impiedica fructele sa capete acea culoare maro caracteristica. De asemenea, acelasi efect il puteti obtine daca “inecati” fructele in suc de mere.
Acest pont este valabil si in cazul bananelor, piersicilor, perelor si fructelor avocado. Pastrati in frigider un pulverizator cu zeama de lamaie, pentru a-l avea la indemana atunci cand aveti nevoie sa stropiti fructele cu suc de lamaie.
Merele pot fi decojite inainte si dupa ce au fost taiate felii, dar este mult mai usor sa fie decojite inainte de feliere.
Bananele
Pentru ca bananele verzi sa se coaca mai repede, introduceti-le impreuna cu un mar intr-o punga din hartie. Lasati-le “la copt” timp de doua zile.
Bananele coapte pot fi pastrate drept ingrediente pentru o prajitura pe care intentionati sa o preparati mai tarziu daca le zdrobiti, transformandu-le in piure. Piureul de banane va fi introdus apoi la congelator, intr-o punga din plastic, pana cand doriti sa il foloseiti pentru prepararea unui desert. De asemenea, se poate pastra la congelator, in punga din plastic, si banana intreaga, in coaja.
Lamaile
Atunci cand cumparati lamai, alegeti fructe care se simt destul de grele in mana pentru dimensiunea lor si care au coaja moale si catifelata.
Pentru a obtine mai multa zeama de lamaie din fructe proaspete, incercati unul dintre aceste sfaturi:
Dupa ce ati scos lamaia din frigider, lasati-o sa ajunga la temperatura camerei si apoi rostogoliti-o pe blatul de bucatarie,inainte si inapoi, presand fructul cu delicatete, cu ajutorul palmei, pana cand coaja se inmoaie.
Pentru a obtine mai multa zeama dintr-o lamaie sau alte citrice, asezati fructul intr-un vas cu apa fierbinte, inainte de a-l taia si a-l stoarce.
Introduceti lamaia in cuptorul cu microunde timp de 10 secunde, inainte de a o stoarce.
Stafidele
Daca stafidele sunt extrem de uscate sau de zaharisite, trebuie puse intr-un recipient termostabil si acoperite cu apa fiarta. Se lasa la “inmuiat” timp de aproximativ 5 minute, apoi se scurg de apa. Aceasta operatiune ar trebui sa “umfle” la loc stafidele.
Dupa ce ati deschis punga, pachetul sau casoleta cu stafide, sigilati bine recipientul si lasati-l la frigider, pentru ca fructele sa se pastreze proaspete.
Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate, este impiedicata inmultirea microorganismelor.
Fructele cum ar fi capsunil, visinile, afinele, zmeura, murele, coacazele, prunele se pastreaza cu succes dupa ce au fost curatate de frunze si codite, spalate bine dupa care se asaza pe un prosop de bucatarie si se lasa la uscare completa. Se pot pune in pungi de congelare sau chiar in casorele de plastic. Pentru fructele cum sunt visinele si prunele este indicat sa se scoata samburele .
In cazul legumelor se pot pune la congelat ardeii dupa ce acestia au fost copti in prealabil, curatati si pusi in pungi de congelare. Vinetele sunt si ele legume care pot fi pastrate foarte usor la congelator. La fel ca si ardeii acestea se coc inainte, se decojesc si se toaca dupa care se portioneaza si se pun in pungi de congelare.
Mararul, patrunjelul, leusteanul, tarhonul, frunzele de telina pot fi la fel de bine congelate, dupa ce au fost spalate, apoi tocate marunt si puse in pungi de congelare sau chiar caserole de plastic. Frunza de vita de vie, pentru sarmale, poate fi pastrata uscata in pet-uri sau in saramura, dar la fel de bine poate fi pastrate la congelator dupa ce a fost oparita in apa si pusa la depozitare.
Sursa: Yummy forum
https://bonchef.ro/cum-sa-pastram-fructele-si-legumele-cat-mai-mult-proaspete/1674/MozaicFructe,Legume,Sfaturi,TehniciCu totii stim ca odata cu venirea verii apare si posibilitatea de a avea fructe si legume proastete si pline de vitamine. Vara ne putem bucura de cele mai gustoase si aromate fructe. Recomandat este sa consumam fructele si legumele in stare naturala; fructele pot deveni ingredientele unor delicioase...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei