KauflandIarasi, un articol foarte interesant pe Hotnews: sindicatul german Ver.di boicoteaza dezvoltarea in Romania a lantului Kaufland. In acest sens, sindicatul amintit a trimis o scrisoare la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), de unde Grupul Schwarz (care opereaza Kaufland si Lidl) intentiona sa obtina un mare imprumut pentru dezvoltare.

Unul dintre efectele negative ale acestui tip de expansiune este citat: “De asemenea, Ver.di atrage atentia BERD ca dezvoltarea nerestrictionata a celor doua lanturi de magazine in estul si sud-estul Europei va pune o presiune imensa pe furnizorii locali, distorsionand, astfel, mediul concurential”. Mai amintesc reprezentantii sindicalistilor si “repetatele violari ale legislatiei muncii” in cadrul magazinelor operate de Schwarz.

Despre alte efecte negative am scris si eu azi, si numesc acest tip de actiuni un veritabil genocid asupra taranului : saracirea populatiei de la sate, fortate sa abandoneze ocupatiile traditionale, pentru ca acestea nu le mai pot asigura nici macar subzistenta, dezradacinarea taranimii, disparitia diversitatii culturale, gastronomice si chiar turistice a oricarei tari care cedeaza in fata presiunilor globalizante ale marilor producatori si comercianti multinationali.

Eu sunt convins ca, cedand in fata acestui tip de presiuni, riscam ca, in mai putin de o generatie, sa nu mai avem populatie la tara, sa nu mai putem consuma decat produse depersonalizate, uniformizate. Deschidem singuri usa unui viitor demn de scenariile SF: sa ne hranim cu pastile concentrate, sa ascultam toti aceeasi muzica, sa ne imbracam cu totii la fel, sa citim cu totii acelasi numar limitat de carti, sa privim aceleasi filme… sa devenim niste roboti fara personalitate, sa fim fortati sa gandim la fel. Culmea este ca noi singuri, prin inactiune si din comoditate, deschidem calea acestui viitor. Eu, unul, nu mi-l doresc deloc.

Răzvan AvramOpiniiIarasi, un articol foarte interesant pe Hotnews: sindicatul german Ver.di boicoteaza dezvoltarea in Romania a lantului Kaufland. In acest sens, sindicatul amintit a trimis o scrisoare la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), de unde Grupul Schwarz (care opereaza Kaufland si Lidl) intentiona sa obtina un mare imprumut...