Friptura de vita cu rozmarin si lamaieFriptura care urmează mai jos, foarte simplă şi de-a dreptul delicioasă, este pur şi simplu o concentrare de arome estivale, dar se poate găti în orice anotimp (dacă găsim vinete, dacă nu, o să meargă şi cu piure), e foarte spectaculoasă şi se face singură, o bagi în cuptor şi poţi să uiţi de ea (dar nu chiar de tot!). Dacă nu credeţi, citiţi mai jos!

Pentru 4 persoane aveţi nevoie de:
1 kg de carne de mânzat
2 căţei de usturoi
3 linguri de rozmarin tocat
(sau 3 linguriţe, dacă-i uscat)
2 linguriţe de coajă rasă de lămâie
zeama de la 1 lămâie

1 lingură de ulei de măsline (extravirgin dacă se poate)
2 vinete
1/2 linguriţă de piper
sare
ulei pentru prăjit.

Amestecaţi într-un castronel usturoiul tocat, coaja de lămâie, jumătate din zeama de lămâie şi piperul. Cu ajutorul unui cuţit cu lama subţire faceţi pe partea superioară a cărnii 6 incizii, perpendicular pe lungime, fiecare lungă de 5 cm şi adâncă de vreo 2. Împănaţi cu amestecul pregătit (din care puneţi de-o parte o linguriţă), iar cu ce vă rămâne frecaţi bine viitoarea friptură. Săraţi-o şi puneţi-o într-un vas care merge la cuptor, uns în prealabil cu uleiul de măsline. Puneţi capacul (sau faceţi unul din folie de aluminiu) şi băgaţi în cuptorul încălzit, la foc potrivit, unde trebuie să stea mai întâi o oră. Descoperiţi şi mai lăsaţi friptura în cuptor încă 20 de minute, să se rumenească. Scoateţi-o şi lăsaţi-o să se liniştească 1 sfert de oră.

În timpul ăsta spălaţi vinetele, curăţaţi-le, tăiaţi-le felii subţiri, presăraţi-le cu sare şi lăsaţi-le 5 minute. Uscaţi-le, prăjiţi-le în mult ulei încins, lăsaţi-le pe o sugativă să dispară excesul de grăsime şi ţineţi-le la cald. Tăiaţi friptura în felii groase de un deget (ceva mai delicat) şi serviţi-o înconjurată de vinetele prăjite, stropite cu zeama de lămâie şi presărate cu linguriţa de amestec care v-a rămas.
Cât despre vin, eu zic că cel mai bine ar merge o Fetească Neagră de Dealul Mare (că trebuie un vin mai gingaş la friptura asta lămâiată).

Marius CristianReţeteFriptură,Lamâi,Rozmarin,Vinete,VităFriptura care urmează mai jos, foarte simplă şi de-a dreptul delicioasă, este pur şi simplu o concentrare de arome estivale, dar se poate găti în orice anotimp (dacă găsim vinete, dacă nu, o să meargă şi cu piure), e foarte spectaculoasă şi se face singură, o bagi în cuptor...