Plantaţiile de viţă-de-vie, în pericol de îngheţ
Plantaţiile de viţă-de-vie de la Curbura Carpaţilor au ajuns la punctul critic de îngheţ iar soiurile sensibile la ger sunt deja afectate.
Ionel Damian, directorul Staţiunii vitivinicole Pietroasele, a declarat că, în cazul soiurilor sensibile la ger, cum ar fi Victoria, Afuz Ali, Coarna sau cele pentru vin, cum ar fi Merlot, este suficient ca trei-patru zile la rând, uneori chiar câteva ore, temperaturile să scadă la minus 12-15 grade Celsius pentru ca viţa-de-vie sa fie compromisă.
Potrivit lui Damian, în ultimele zile a fost înregistrată la nivelul solului o temperatură de minus 18-20 de grade Celsius, chiar dacă la înălţimea de doi metri temperatura a fost de minus 10-12 grade Celsius.
“Dacă vremea va fi rece în continuare sau va fi şi mai ger, după cum prognozează meteorologii, situaţia ar putea fi similară cu cea din iarna anilor 1984-1985, când majoritatea plantaţiilor viticole au degerat şi a fost nevoie de câţiva ani pentru refacerea lor”, a spus directorul Staţiunii vitivinicole Pietroasele.
Sursa: AGERPRES
https://bonchef.ro/plantatiile-de-vita-de-vie-in-pericol-de-inghet/872/ŞtiriAgricultură,Producători,Vin,ViticulturăPlantaţiile de viţă-de-vie de la Curbura Carpaţilor au ajuns la punctul critic de îngheţ iar soiurile sensibile la ger sunt deja afectate. Ionel Damian, directorul Staţiunii vitivinicole Pietroasele, a declarat că, în cazul soiurilor sensibile la ger, cum ar fi Victoria, Afuz Ali, Coarna sau cele pentru vin, cum ar...Răzvan AvramRăzvan Avramrazvan@avram.roContributorBonChef.ro | Arta mesei