Şarbă de Odobeşti 2008
Pentru cei care nu ştiu, Şarba e „inventată“ relativ recent de către vinificatorii din Odobeşti, în ideea de a obţine un vin uşor şi aromat, de băut cu cana. Numai că, din păcate, prin magazine au circulat o grămadă de versiuni excesiv de dulci (unele chiar siropuri, de-a dreptul), de s-a şi născut legenda că, de fapt, Şarba n-ar fi bună decât pentru cupaje, ca să mai dea oleacă de zahăr acolo unde lipseşte. Şi pe deasupra, marca distinctivă a acestui vin (aroma de petale de trandafiri) era atât de subliniată, de tare-ţi mai venea să bănui un adaos de esenţă bulgărească (cei trecuţi de 40 de ani probabil îşi aduc aminte porcăria despre care vorbesc).
Numai că vinul pe care-l am în pahar (şi îl vedeţi şi dumneavoastră în poză) e altceva. De găsit se găseşte sun formă de vrac la magazinele specializate (în Iaşi la Good Point), e făcut de Tenuta (Odobeşti) şi zgâlţâie niţel ideile (deja) preconcepute, în sensul că e foarte sec şi deosebit de uşor (chiar aş putea spune că e niţel cam subţire, da’ las’ că-i vară şi prinde bine). Nu prea se simte celebra aromă de petale de trandafiri, dar asta nu-i rău, că altminteri ar fi fost cam greu de potrivit pe lângă aperitive. Iar la cât de sec e (imaginaţi-vă o Zghihară lipsită de agresivitatea specifică), cam asta îi va fi utilizarea de bază. Atenţie, însă, nu vă gândiţi la preparate din porc, ci mai curând la antreuri văratice, gen telemea, salată de vinete ori chiar icre. În rest, o să meargă foarte bine cu prăjeli mai uşoare, precum caşcavalul pane, şniţelul de piept de pui sau peştele alb, prăjit simplu sau panat. Saramură ziceţi? Da, dacă n-aţi avut încotro şi aţi făcut-o din acelaşi peşte alb, s-ar putea ca ăsta să fie vinul, dar încă n-am încercat, aşa că n-o luaţi ca pe o literă de lege.
Însă trebuie să recunosc că, atunci când l-am gustat prima oară, gândul m-a dus la plăcintele cu poale-n brâu, în varianta lor sărată, fireşte. Seară, cerdac, s-a domolit vipia, o cană de Şarbă rece şi o plăcintă care încă n-a apucat să se răcească de tot… Mda, tare frumos, păcat că stau la bloc şi, pe deasupra, n-am nici un chef acuma să m-apuc de frământat şi copt…
https://bonchef.ro/sarba-de-odobesti-2008/301/VinuriGood Point,Odobeşti,Şarbă,Tenuta,VinPentru cei care nu ştiu, Şarba e „inventată“ relativ recent de către vinificatorii din Odobeşti, în ideea de a obţine un vin uşor şi aromat, de băut cu cana. Numai că, din păcate, prin magazine au circulat o grămadă de versiuni excesiv de dulci (unele chiar siropuri, de-a dreptul),...Marius CristianMarius Cristianmcristian@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei