“Suvitele lungi” care au schimbat gusturile
Pastele facute din faina de grâu dur cu apa si sare, gatite prin fierbere existau într-o forma sau alta de pe timpul Imperiului Roman. Preparate din câteva varietati de grâu dur (triticum durum), care se cultiva în zonele cu clima uscata, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai populare din lume. Este foarte probabil ca acest aliment, în forma cunoscuta de noi acum, sa fi fost gatit pentru prima oara în Sicilia antica.
Dar au fost spaghele într-adevar inventate în Sicilia? Înainte de a urmari teoriile istorice, este important sa recunoastem ca anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite parti ale lumii în acelasi timp. Înghetata este un exemplu clasic. A fost preparata într-o anumita forma de romanii din Antichitate din zapezile de pe Muntele Edna, dar a fost cunoscuta si de predecesorii rusilor nordici, probabil sub o alta forma. Acest fapt face dificila si poate neechitabila atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare si locuri.
De unde a aparut ideea ca spaghetele au fost create în Sicilia? Istoria populara spune ca au fost inventate în China si ca Marco Polo le-a facut cunoscute în Venetia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo si gustate de el în estul îndepartat erau preparate fie din faina de orez, fie din faina de grâu dur (taitei lungi din ambele cereale exista si acum în bucataria din Extremul Orient). Este un fapt general acceptat ca varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu, ca si lamâile si portocalele au fost introduse de arabi.
La începutul anului 1154, imediat dupa moartea monarhului Siciliei, regele Roger II, si cu un secol înainte de nasterea lui Marco Polo, un cronicar si geograf al curtii pe nume Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (sau Idrisi) a întocmit o lucrare geografica completa a Siciliei. Datorita lui Edrisi stim atâtea despre microeconomia si obiceiurile sociale ale Siciliei din secolul al XII-lea. Putine se stiu despre Edrisi însusi, cu exceptia faptului ca a fost nascut în Africa de Nord-Est si educat în Spania. Se pare ca avea cunostinte vaste despre Mediterana musulmana. Edrisi a sosit în Palermo în anul 1139 si a fost desemnat sa întocmeasca o lucrare de geografie globala.
„Cartea lui Roger”
Continutul operei rezultate facea referire nu numai la Sicilia, ci si la alte regiuni, ea fiind compusa dintr-o harta globala (în argint), care nu mai exista astazi, si cartea propriu-zisa. Unele afirmatii cuprinse în carte erau revolutionare pentru epoca aceea, lucruri precum „pamântul este rotund ca o sfera”. Cartea lui Roger este considerata a fi una dintre cele mai importante lucrari stiintifice din Evul Mediu. Pretuita de musulmanii din Sicilia, evreii si crestinii ortodocsi, nu a fost apreciata în general de papii medievali sau clericii romano-catolici, si pentru acest motiv nu a fost foarte cunoscuta în Europa de Vest. Ca si Marco Polo, Edrisi a fost un calator care a scris despre ce a vazut, dar lucrarea sa era mai stiintifica si, în general, mai obiectiva decât cea a lui Polo. Si, mai important, a supravietuit în forma originala de manuscris. Scrierile lui Marco Polo exista sub forma de transcrieri târzii care au fost de multe ori alterate. O observatie din cartea lui Roger mentioneaza ca în orasul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur si ca acest produs, în forma de suvite lungi, era fabricat în cantitati mari pentru a fi exportat în alte regiuni. Edrisi nu face speculatii cu privire la originea spaghetelor, dar faptul ca le considera demne de notat si ca erau exportate în cantitati mari catre o piata înfloritoare poate arata ca nu erau cunoscute în afara Siciliei la acea data – cel putin nu în zona Mediteranei. În acele timpuri, grâul dur de origine africana probabil nu era cultivat în regiunile nordice ale Europei, cu toate ca Edrisi a scris despre Anglia, Scandinavia si Rusia, descriind vremea ploioasa a Angliei, zilele si noptile nesfârsite din Scandinavia.
Sursa: Supliment Jurnalul National
https://bonchef.ro/suvitele-lungi-care-au-schimbat-gusturile/1509/MozaicPaste,Sfaturi,Spaghetti,TehniciPastele facute din faina de grâu dur cu apa si sare, gatite prin fierbere existau într-o forma sau alta de pe timpul Imperiului Roman. Preparate din câteva varietati de grâu dur (triticum durum), care se cultiva în zonele cu clima uscata, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei