Busuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra in cadrul plantelor medicament, pentru ca indiferent de modul in care se foloseste prezinta o serie de efecte farmacologice, motiv pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare.

In general in medicamentatie se foloseste toata planta, iar in gastronomie se folosesc numai frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. Busuiocul se poate folosi fie in stare proaspata, fie ca pulbere obtinuta prin rasnirea frunzelor uscate.

Pentru aromatizarea fripturilor, busuiocul se foloseste astfel:

  • peste carnea de porc sau vita pusa la foc, dupa ce s-a adaugat in cratita apa si putina grasime, se presara 1 1/2lingurita de busuioc proaspat, tocat si amestecat cu sare;
  • pentru carnea deoaie si vanat (care are un miros mai putin agreabil) se adauga 1/2 lingurita de busuioc amestecat cu putin maghiran;
  • pentru aromatizarea carnii de pasare se pune la inceputul prepararii un varf de cutit de busuioc, apoi se pun si alte condimente, dar numai pana cand focul patrunde bine carnea, care la sfarsit se impaneaza cu cativa catei de usturoi;
  • pentru gratar, indiferent de felul carnii, aceasta se pudreaza inca de la inceput cu busuioc pe partea care se frige intai, iar la intoarcerea pe cealalta parte se adauga maghiran, cimbru sau lamaita;

Busuiocul se serveste de asemenea si la aromatizarea anumitor sortimente de otet, mustar, a conservelor de castraveti precum si la piureuri, sosuri, supe sau preparate de patiserie.

Mădălina BejenariuMozaicbusuioc,Sfaturi,TehniciBusuiocul este o planta medicinala si aromatica pe care o putem incadra in cadrul plantelor medicament, pentru ca indiferent de modul in care se foloseste prezinta o serie de efecte farmacologice, motiv pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric,...