Gustoase și aromate,capșunile sunt cele mai apreciate fructe de sezon. În stare proaspătă, căpșunile conțin apă – aproape 90%, glucide – fructoză și glucoză, acizi organici, pectine, vitamine și minerale.

Datorită conținutului bogat de apă, căpșunile au efect depurativ și diuretic, fiind recomandate în afecțiuni renale, varice și reumatism.

Pentru tratarea bolilor renale, se prepară un decoct din 50 gr de rădăcini la 1 litru de apă. Ceaiul se fierbe timp de 15 minute, se lasă la răcit, se strecoară și se bea neîndulcit, câte 3-4 căni pe zi. Ceaiul este bun și pentru reumatism, însă reumaticilor li se recomandă și sucul proaspăt – câte 250 ml în fiecare dimineață.

Suc proaspăt de căpșuni este recomandat și bolnavilor de ficat. La fel de bun este și decoctul preparat din 100 gr plantă tocată la 1 litru de apă. Ceaiul se fierbe 10 minute și se bea neîndulcit, iar cura durează 3 săptămani.

Prin conținutul bogat de calciu și potasiu, magneziu, fier, fosfor, sodiu, zinc și cupru, căpșunile revitalizează organismul și întăresc sistemul imunitar. Datorită aportului de calciu și fosfor, căpșunile sunt recomandate pentru întărirea oaselor și combaterea osteoporozei, iar datorită aportului de fier sunt recomandate la combaterea anemiei.

Căpșunile au conșinut bogat de vitamina C, complex B și E. Vitamina C întărește sistemul imunitar și în combinație cu vitaminele din complexul B, grăbește refacerea organismului după perioade de efort fizic intens.

Vitamina E are rolul de a îmbunătăți circulația sanguină, prevenind apariția tulburărilor cardiace și împreună cu vitamina C are efect antioxidant.

Persoanele care nu sunt alergice la căpșuni pot face o cură, consumând câte 500 gr căpșuni zilnic, la micul dejun timp de o săptămână.

 

Mădălina BejenariuMozaiccapsuni,gastronomie,Sfaturi,TehniciGustoase și aromate,capșunile sunt cele mai apreciate fructe de sezon. În stare proaspătă, căpșunile conțin apă - aproape 90%, glucide - fructoză și glucoză, acizi organici, pectine, vitamine și minerale. Datorită conținutului bogat de apă, căpșunile au efect depurativ și diuretic, fiind recomandate în afecțiuni renale, varice și reumatism. Pentru tratarea...