Antonio Passarelli: “Consumatorul român: derutat şi naiv”
A venit in Romania in 1991 si a adus cu sine culoarea si savoarea bucatariei italienesti. Il cunoasteti de la emisiuni precum „Danut SRL“ de la TVR1. Autor de carti de bucate, imbina bucataria cu spectacolul. Iubeste Romania, dar crede ca la gastronomia ei mai este de lucrat.
Ce inseamna bucataria traditionala, in general, pentru dumneavoastra?
Bucataria traditionala… nu este! Produsele nu mai sunt la fel: carnea de porc de astazi nu este la fel cu cea de acum 30 de ani, nici ro- siile etc. Poate exista o bucatarie care sa se inspire din trecut. Insa cine doreste sa propuna o bucatarie „arheologica“, greseste. Cultura gastronomica poate ramane vie si sa pastreze retete din traditie adaptate la cerintele de astazi, care sunt total diferite fata de cele de acum 30 – 40 de ani. Este foarte frumos sa vorbim de traditie, dar trebuie un pic de atentie. Sa nu cadem intr-o capcana comerciala.
„Sarmalinio con varza de Bruxelles“
Intr-un interviu mai vechi, va intrebati: „Care bucatarie traditionala romaneasca? Ciolan cu fasole? Sarmale?“. Au mai evoluat lucrurile de-atunci, ati descoperit si alte preparate deosebite, care sa merite denumirea de „bucatarie traditionala romaneasca“?
Nu, din pacate vad tot mai multa confuzie. Bucatarii, in loc sa se gandeasca la o mancare buna, gustoasa, usoara, se gandesc la spectacol, sa impresioneze! Atunci ies niste preparate pe care sincer, nu le-ar manca nici pisicile mamei mele (si are multe). Din foarte derutat si putin naiv, accepta tot felul de improvizatii. Se confunda bucataria cu improvizatiile.
Gatiti vreodata bucate traditionale romanesti?
Nu, nu gatesc. Imi lipseste… gustul. Adica nu am crescut cu sarmale, ca sa stiu ca „acesta trebuie sa fie gustul“. Am gatit, dar cu ajutorul unor colaboratori foarte buni, la care eu puneam la dispozitie pregatirea mea tehnica si ei puneau gust si savoare.
Puteti numi mai mult de sapte preparate culinare romanesti care credeti ca ar merita promovate astazi?
Ah! Ah! Ah! Ah! Ah! Ah! Ah!
V-ati gandit vreodata sa scrieti o carte de bucate traditionale romanesti?
Sincer, nu mi-a trecut nicio clipa prin minte si nu am sa fac asta niciodata! Invers insa, pregatesc o carte noua, extrem de importanta, cu tehnici alimentare si retete. Sustineti numeroase show-uri gastronomice, unele cu public live, altele televizate.
Ati fost solicitat vreodata sa gatiti in aceste spectacole bucate romanesti?
Da, am refuzat politicos.
Un pumn de sanatate
Ce sfaturi ati putea oferi bucatarilor romani care doresc sa reinvie gastronomia traditionala? De unde ar putea invata sa prepare bucate traditionale romanesti?
Ar trebui sa vorbeasca cu mame, cu bunici, cu matusi, si sa adapteze retetele la cererile de astazi: grasimi scazute, vitamine multe, uleiuri sanatoase etc.
Inainte de a vorbi despre „imaginea de tara“ sau „brand turistic“, se pune o intrebare: poate fi „gastronomia traditionala“ o afacere? Se castiga bani?
Aiuto!!! Am scris sute de articole pe tema asta. Romania este o tara superba! Pentru asta sunt aici. Dar treaba asta este ca o femeie, cum sunt multe astazi din pacate: frumoasa, dar cu creier gol. Adica ne-am pus sa vindem imaginea fara sa stim daca avem strazi sa ajungem in locul cutare, fara sa stim daca hotelurile noastre sunt bune, daca bucatarii stiu meseria si ospatarii la fel. Eu calatoresc enorm pentru lucru si imi e greu sa gasesc un simplu gratar facut ca lumea. Va dati seama? Sunt ani de cand tot strig ca trebuie scoli serioase de pregatire, structuri adecvate si profesori buni.
Ce sanse mai are bucataria traditionala romaneasca sa fie recunoscuta international?
Ii lasam la o parte pe domnii care ne spun: „Vai, am fost la un concurs de bucatarie cutare si i-am umilit!“ Mai avem mult. Mai bine spus, aveti foarte mult de muncit. La fel a fost si pentru bucataria italiana. Acum 40 de ani, Italia insemna macaroane, spaghetti si pizza. Astazi este o bucatarie completa si foarte bine pusa la punct. Am plecat de la traditie ca sa cream o bucatarie mediteraneana completa si sigur plina de fantezie, gusturi si, important, tot mai putin confuza!
https://bonchef.ro/antonio-passarelli-consumatorul-roman-derutat-si-naiv/1911/InterviuriAntonio Passarelli,bucatar,bucataria italiana,bucataria romaneasca,interviuA venit in Romania in 1991 si a adus cu sine culoarea si savoarea bucatariei italienesti. Il cunoasteti de la emisiuni precum „Danut SRL“ de la TVR1. Autor de carti de bucate, imbina bucataria cu spectacolul. Iubeste Romania, dar crede ca la gastronomia ei mai este de lucrat. Ce...Alexandra HolhoşAlexandra Holhoşalexandra.holhos@yahoo.comContributorBonChef.ro | Arta mesei
Fiecare intrebare este despre bucataria romaneasca, in conditiile in care omul a supus de la inceput ca….”nu este”. Un sublim balet de ursi mi s-a parut acest articol
Bună observație Bogdan. Chiar așa și este! Am încercat să-l descoasem pe cât putință… poate, poate. Mai ales că știam că a mai experimentat cu bucătăria românească.
Buna!Mi-a placut articolul si am apreciat sinceritatea acestui bucatar italian.Dupa mine are dreptate si cred ca a fost destul de diplomat….stiind ca bucatataria italiana nu are egal.Este unica si foarte variata(a ajutat si clima f.mult-legumile , verdurile si condimentele care sunt in Italia nu se gasesc la noi).Ei sunt f.atenti la nr.de calorii,la grasimi;pun accent mult pe legume si verduri(nu ca la noi pe carne cata se poate…,smantana,unt,grasime,prajeli….s.a.m.d.,)Au intr-adevar o bucatarie minunata si noi,imi pare rau nu putem sa ne laudam cu asa ceva.Doar daca nu ai cunoscut bucataria italiana(nu cea care o gasiti in reviste,retete,inventate tot de romani sau mai bine zis adaptate), poti sa sustii ca bucataria romaneasca e buna.
Sunt convins,Miki de cunostintele tale in materie de bucatarie italiana.Sa spui ca”smantana,unt,grasime,prajeli”,sunt caracteristice bucatariei romanesti iar in Italia,ele nu exista,asta e o aberatie.Italia are de-a lungul ei trei feluri de clima.Nordul Italiei continentale contine elemente gastronomice,uimitor de asemanatoare cu cele romanesti.Ca nu ne asemanam cu Italia meridionala sau cea insulara,este adevarat,dar Italia nu se rezuma doar la pizza si spaghetti.Adica nu trebuie sa vorbesti de bucataria italiana gandindu-te doar la produsele sudice.Cat despre varietatea bucatariei italiene,principalul motiv ar fi 1)desfasurarea geografica si pozitionarea in harta resurselor de hrana.2)Iar al doilea motiv este saracia in care s-a zbatut poporul italian de-a lungul secolelor(nu vorbesc de duci,regi si principi,ci de pleava).Unde este saracie se dezvolta spiritul inovator in ale gatitului.Un alt exemplu de imensa varietate culinara este China iar motivele sunt aceleasi:punctele1)si 2).Mai puneti mana pe carte.
Un om cinstit, profesionist si probabil un bun bucatar.
UN BUCATAR DE NOTA ZECE UN PRIETEN DESAVARSIT UN EXEMPLU CU RESPECT BANATEANU