Apele medicinale şi “efectul fantomă”
Un interviu în exclusivitate cu Silviu Manole, general manager Wega Invest, societate care îmbuteliază apa minerală medicinală Vâlcele. Vorbim, printre altele, despre puterea tămăduitoare a apelor medicinale, povestea apei de Vâlcele, prima baie a Transilvaniei, tradiţia germană şi “efectul fantomă”.
Ce sunt, de fapt, apele medicinale?
Silviu Manole: Apele minerale medicinale sunt ape cu un conţinut ridicat de minerale, acesta fiind motivul principal care determină efectele terapeutice. Din acest motiv, aceste ape sunt foarte rare şi valoroase deoarece este foarte dificil să identifici surse de apă cu conţinut ridicat de minerale alcătuit doar din elemente chimice benefice organismului.
În ce regiuni din România se găsesc izvoare cu ape medicinale?
Silviu Manole: Ape minerale medicinale se găsesc să zicem în toate regiunile montane sau submontane cunoscute în tradiţia balneară din România. Punerea în valoare a unui izvor însă implică riscuri financiare mari şi foarte mult timp alocat fără ca să ai garanţia că la final izvorul va putea fi exploatat şi valorificat. Şi aş vrea să explic puţin pentru a mă face înţeles:
- Se identifică locul forajului sau un izvor existent artezian, se execută forajul şi se fac primele analize chimice. Dacă rezultatele sunt bune se trece la etapa următoare.
- Izvorul intră în perioada legală de explorare, care durează 3 ani, timp în care se fac sute de analize de stabilitate chimică, debit şi, foarte important, stabilitate în sticlă. Accentuez stabilitate în sticlă deoarece după cum ştiţi avem foarte multe staţiuni balneare cu ape terapeutice deosebite dar care nu au stabilitate. Adică la câteva zile de la îmbuteliere apa se degradează dezvoltând miros şi gust profund dezagreabil care o face improprie consumului. Şi mai trebuie menţionat, apropo de riscuri, că o analiză costă măcar 1000 euro, trebuie făcute sute de analize în trei ani şi gândiţi-vă ce înseamnă la final sau pe parcursul perioadei de explorare să trebuiască să admiţi că apa nu corespunde şi ai aruncat banii pe un proiect neviabil. Dacă şi această etapă s-a îndeplinit cu succes urmează pasul următor.
- Studiile pentru stabilirea şi atestarea indicaţiilor terapeutice. Pe scurt, ani de studii în clinici autorizate şi institute acreditate, mii de litri de apă administrate la sute de bolnavi şi şoricei, analize clinice, aparatură, medici, interpretare date şi toate acestea pentru obţinerea indicaţiilor terapeutice. Dacă există e bine, dacă nu sunt bani pierduţi.
- Abia acum vine partea cunoscută a afacerii: se construieşte fabrica şi se intră în bătălia din piaţă unde începi să îţi găseşti loc în raft şi să convingi cumpărătorii că merită să dea banii pe produsul tău. Şi implicit vine momentul în care un om de bună credinţă dar care nu are cum să ştie toate aceste lucruri îţi spune într-o discuţie: “Hai domnule că tot un litru de apă este şi ce mare lucru faceţi că o puneţi într-o sticlă cu etichetă şi cereţi atâţia bani… apa este gratis”.
Câţi producători de ape medicinale sunt în România?
Silviu Manole: Din cunoştinţele mele la ora actuală suntem singurii producători.
Există o tradiţie a apelor medicinale în România?
Silviu Manole: Da, din fericire România putem spune că se află între pionierii din Europa care au înţeles puterea tămăduitoare a apei şi au folosit-o. Pe locul actualei staţiuni Vâlcele a exista “Colonia Aquarium Vivarum”, loc de restabilire a sănătăţii din perioada romană. Şi în istoria mai apropiată de vremurile noastre Vâlcele este pomenită în primul compendiu de ape minerale ale Europei, scris de Lucas Wagner profesor de “idropie” la Universitatea din Viena în 1773, unde se menţionează “Vâlcele, prima baie a Transilvaniei”
Care este povestea apei de Vâlcele?
Silviu Manole: Povestea apei de Vâlcele îmi este foarte dragă pentru încărcătura ei de legendă istorică, frumuseţe, cât şi urme de adevăr care îi dau o aură puţin misterioasă. După căderea cetăţii Sarmisegetuza Regia, se ştie că Decebal cu un grup de apropiaţi şi o parte din tezaurul dacic s-a refugiat pe firul Oltului în sus şi a ajuns în zona actualei staţiuni Vâlcele. Aici, datorită culmilor abrupte, se pare că au îngropat o parte din tezaurul dacic pentru a putea să se deplaseze mai uşor. Românii care făceau parte din Legiunea a-VII-a “Claudia Pia Fidelis”, conduşi de centurionul Tiberius Maximus, au aflat de tezaur şi au început să facă săpături pentru a găsi aurul ascuns şi astfel au găsit izvoarele de apă minerală care au condus la dezvoltarea coloniei romane. Interesant este faptul că preotul reformat Nagy Sandor consemnează în anul 1865 că aurarii din Turda cern nisip de aur din albia pârâului Vâlcele lângă un izvor de apă minerală.
Cumpărătorul alege o apă minerală/medicinală după compoziţia ei chimică sau după gust?
Silviu Manole: Comportamentul cumpărătorului din România cred că se află pe un trend pozitiv, în sensul că piaţa începe să fie din ce în ce mai educată şi acest lucru pe mine personal mă bucură foarte mult. Doresc însa să abordez subiectul puţin altfel: aş segmenta piaţa şi cumpărătorii după un alt criteriu fundamental – cultura apei minerale. Vedeţi dumneavoastră, una este să discuţi de apă minerală şi comportament de consum cu oameni care de mici au crescut în cultura apei şi a balneaţiei – şi aici mă refer la spaţiul Transilvănean influenţat de cultura germană – şi din alt punct trebuie să pleci în discuţii cu oamenii din spaţiul extracarpatic care nu au nicio vină că, de exemplu, în Bărăgan nu s-a exploatat apă minerală, că nu era de unde. Şi acum vine partea care mă bucură extraordinar, datorită informaţiilor care circulă mult mai facil, cât şi dorinţei de cunoaştere, a educării în general, cumpărătorii ştiu din ce în ce mai bine de ce aleg apa minerală, care apă o aleg în funcţie de autoevaluarea personală şi astfel diferenţele culturale se estompează.
În ceea ce priveşte apa noastră, la început cumpărătorii o aleg pentru nişte aşteptări de sănătate, după care încep să compare şi, la final, devin clienţi cu un grad foarte mare de fidelitate.
Apa de Vâlcele este prelucrată în vreun fel? Este îmbogăţită cu CO2?
Silviu Manole: Nu. Conform legislaţiei şi tradiţiei apei minerale medicinale apa este îmbuteliată aşa cum vine din pământ, fără nicio intervenţie, fără a scoate sau a introduce ceva în apă. În acest mod, apă ajunge la cumpărători aşa cum a fost ea făcută şi echilibrată în cel mai performant laborator pe care îl cunosc: natura. În acest mod apa făcută la pulsul pământului – 7,85 hertzi – păstrează informaţia energetică atât de necesară organismului cât şi structurarea moleculară benefică.
Care sunt obiectivele terapeutice ale apelor medicinale?
Silviu Manole: Îmbunătăţirea funcţionării organismului, tratarea anumitor afecţiuni, prevenirea instalării unor grupe de afecţiuni. Un exemplu: printre locuitorii născuţi şi crescuţi în Vâlcele, care au consumat toată viaţa apă de aici, nu există diabetici.
Este adevărat că apa medicinală este un atribut al culturii germane?
Silviu Manole: Apă minerală medicinală este un atribut al culturii germane. De aceea făceam şi legătura cu influenţa culturală germană din Transilvania. Iniţial, primul atelier de îmbuteliere a apei de Vâlcele a fost înfiinţat de un etnic german pe nume Gheorg Fleischer şi, datorită acestui fapt, putem astăzi afirma că fabrica de apă minerală de la Vâlcele este cea mai estică fabrică de apă medicinală a Europei, deoarece până aici, în Carpaţi, a ajuns influenţa culturii germane prin intermediul etnicilor saşi.
Ce este “efectul fantomă”?
Silviu Manole: Acum aţi atins un subiect extraordinar de interesant referitor la apă în general. Vedeţi dumneavoastră, oamenii privesc apa ca pe un lucru relativ banal şi, de fapt, lucrurile stau diametral opus. Să ne gândim la Facere unde se spune: “Şi pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor”. Concluzie: apa este un element primordial. Nu mai enumăr de câte ori apare apa în textele sacre dar doresc să mă îndrept spre întrebarea care m-a fascinat de mulţi ani: de ce taina botezului se desfăşoară în apă? Vă mărturisesc că am învăţat şi am studiat cât am putut de mult în această direcţie. Am învăţat că dipolul de apă este unitatea perfectă pentru stocarea informaţiei, am învăţat că memoria noastră stă în dipolul de apă şi creierul, care este o maşină energetico-biologică, se răceşte tot cu apă. Am învăţat că aura noastră o avem datorită unor aşa zişi laseri biologici, care funcţionează cu cristale lichide, deci iar ajungem la apă, dar nu reuşeam să ajung la problema care mă frământă. Asta până în ziua în care am descoperit informaţii despre “efectul fantomă” la care au lucrat Luc Montagnier laureat premiul Nobel şi savanţii ruşi Vladimir Poponin şi Piotr Garajajev.
Rezumatul acestor cercetări sună cam aşa: apa interacţionează cu ADN-ul, se influenţează reciproc şi îşi copiază structura. Apa are capacitatea de a transmite structura altui ţesut ADN şi se influenţează reciproc, într-un mod necunoscut, până la distanţa de aproximativ 20 km. Am considerat că acest fenomen poate oferi explicaţia la întrebarea de ce se petrece botezul în apă, pentru că prin intermediul apei se petrece un fenomen de resetare a organismului pe care îl numim încreştinare.
La finalul discuţiei noastre fac un apel către toţi cititorii: să iubească apa! Viaţa noastră depinde de ea mai mult decât ne putem imagina.
https://bonchef.ro/apele-medicinale-si-efectul-fantoma/4836/InterviuriApa minerală,concursUn interviu în exclusivitate cu Silviu Manole, general manager Wega Invest, societate care îmbuteliază apa minerală medicinală Vâlcele. Vorbim, printre altele, despre puterea tămăduitoare a apelor medicinale, povestea apei de Vâlcele, prima baie a Transilvaniei, tradiţia germană şi “efectul fantomă”. Ce sunt, de fapt, apele medicinale? Silviu Manole: Apele minerale medicinale sunt...Răzvan AvramRăzvan Avramrazvan@avram.roContributorBonChef.ro | Arta mesei
sa iti fie rusine silviule . procesul de.extractie.si imbuteliere e acelasi ca la.alte ape minerale iar tu o.vinzi la pret dublu. Incaodata rusine.