Ciuperci umplute in stil italian

Seamănă, fireşte, cu ciupercile umplute de pe la noi, dar ingredientele specifice le dau un anumit plus, dacă nu de savoare, atunci măcar de varietate, dacă nu şi de fiţe. În fond altfel se vor bucura invitaţii dumneavoastră când vor auzi că, special pentru ei, aţi pregătit la aperitiv ciuperci a l’italiano?

Pentru 8 porţii
1/2 kg ciuperci proaspete, de preferat cu pălaria mare
3 linguri de ulei de măsline
4-5 felii subţiri de salam uscat (reţeta originală vrea salam de Genova, în caz că vă interesează)
2 căţei de usturoi, tocaţi
1 ceapă mică, tocată mărunt
50 g unt
2 linguri zeamă de lămâie
cam 50 g pesmet
ardei iute uscat, fărâmiţat şi după gust
1 lingură de pătrunjel, fin tocat
2 linguri de parmezan ras (preferabil proaspăt)
2-3 linguri de mozzarella, dată prin răzătoarea mare
Sare şi piper

Spălaţi repede ciupercile (e mai simplu după ce le-aţi rupt picioruşele). Încălziţi într-o tigaie 2 linguri de ulei şi puneţi la călit ceapa, usturoiul, salamul mărunţit şi picioarele ciupercilor tocate. Caliţi timp de 5-6 minute, până se inmoaie totul. Scoateţi-le într-un castron, adăugaţi untul, zeama de lămâie, ardeiul iute, pătrunjelul, parmezanul, o bună parte din pesmet, sare şi piper după gust. Frecaţi năpraznic până obţineţi o cremă: dacă vi se pare prea vârtoasă, adăugaţi puţin ulei de măsline, dacă, dimpotrivă, vi se pare cam moale, mai puneţi puţin pesmet.
Umpleţi pălăriile ciupercilor cu mixtura obţinută, aşezaţi-le într-o tavă unsă, mai presăraţi puţină sare şi piper, stropiţi cu lingura de ulei de măsline rămasă, aşezaţi deasupra, cu grijă, mozzarella şi băgaţi totul în cuptorul încins în prealabil, la 175°C. Cam după 15 minute ar trebui să fie gata. Serviţi imediat.

Marius CristianReţeteAperitiv,Ciuperci,Italia,ParmezanSeamănă, fireşte, cu ciupercile umplute de pe la noi, dar ingredientele specifice le dau un anumit plus, dacă nu de savoare, atunci măcar de varietate, dacă nu şi de fiţe. În fond altfel se vor bucura invitaţii dumneavoastră când vor auzi că, special pentru ei, aţi pregătit la aperitiv...