Bucătarul rezident de la Vinul.ro, Cristian Boerean, împărtăşeşte una din rețetele sale. Un veritabil pasionat al gastronomiei, Boerean se dovedeşte din nou un rafinat experimentalist, iar preparatele sale sunt cel puţin la fel de bune precum arată. Îl veți mai putea citi şi gusta în paginile viitoare ale revistei BonChef.ro.

O metodă foarte simplă, rustică, dar cu rezultate delicioase de a pregăti un pui. De fapt, o jumătate de pui… pentru o masă în doi. Un preparat ușor, cu doar câteva ingrediente la îndemâna oricui:

Ingrediente:

  • o jumătate de pui
  • o lămâie
  • 2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin cu aromă de lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper
  • o ramură de rozmarin proaspăt
  • 3 cartofi
  • ulei de măsline extravirgin

Se masează bine puiul cu ulei aromatizat cu lămâie, apoi cu sare de mare grunjoasă și piper proaspăt măcinat. Se învelește în folie alimentară transparentă și se lasă la frigider cam o oră.
Între timp, se curăță cartofii și se taie cubulețe.

Cuptorul se încinge la 190 – 200 °C, iar tava se tapetează cu hârtie cerată pentru copt. Se retează capetele lămâii, apoi se taie în rondele cam de un cm grosime și se pun în mijlocul tăvii împreună cu cățeii de usturoi întregi și necurățați.

Puiul se așază deasupra, iar de jur împrejur se aranjează cartofii presărați cu sare grunjoasă și stropiţi cu ulei de măsline. Frunzele de rozmarin se rup și se presară peste cartofi. Se lasă la cuptor până când cartofii se înmoaie la interior și devin crocanți la exterior. Din când în când, puiul și cartofii din tavă se ung cu o pensulă.

La puiul cu lămâie merge un vin tânăr, “crocant” cu o aciditate plăcută cum e Crâmpoşia selecționată Ştirbey 2009.

PS: Se poate folosi sare de mare aromatizată cu coajă de lămâie pe care o pregătiți în casă: la o ceașcă de sare de mare grunjoasă, se rade coaja de la o lămâie, se amestecă bine și se păstrează într-un borcănel. Este gata pentru folosință după circa două săptămâni – merită să încercați.

Alexandra HolhoşReţeteCristian Boerean,pui cu lamaie,reteteBucătarul rezident de la Vinul.ro, Cristian Boerean, împărtăşeşte una din rețetele sale. Un veritabil pasionat al gastronomiei, Boerean se dovedeşte din nou un rafinat experimentalist, iar preparatele sale sunt cel puţin la fel de bune precum arată. Îl veți mai putea citi şi gusta în paginile viitoare ale revistei...