Ne vindem pe degeaba terenurile agricole
Potrivit reprezentantului companiei de consultanţă imobiliară King Sturge, în România suprafaţa de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa.
În ceea ce priveşte preţurile, datele King Sturge arată că în România media este de 2.000-3.000 de euro pe hectar, în timp ce în Franţa se situează la 6.000-6.500 de euro pe hectar, în Serbia – 7.000-8.000 euro pe hectar, iar în Ucraina – 6.000-7.000 euro pe hectar.
„Cererile în general pentru achiziţia de terenuri agricole sunt pentru suprafeţe de 100-150 de hectare în special pentru exploatări agricole, dar şi pentru schimbarea uzului. De asemenea, 44% din proprietăţile lucrate se întind pe suprafeţe mai mici de un hectar, în timp ce doar 22% dintre exploataţiile actuale pot deveni profitabile conform standardelor europene“, a declarat Radu Boiţan, managing partner King Sturge.
El a arătat că peste 60% dintre fermele existente produc pentru consum propriu. „În ultimii 15 ani fermierii nu au avut un business profitabil, iar o oportunitate ar fi schimbarea uzului terenului şi vânzarea acestuia către dezvoltatori. Astfel suprafaţa agricolă se reduce de la an la an, situaţie îngrijorătoare în toată Europa“, a spus Boiţan.
„În Austria terenurile mai puţin fertile decât cele din în România costă 10.000 de euro pe hectar, în ţări precum Polonia, Cehia şi Slovacia 5.000 de euro pe hectar. În România terenurile fertile se vând cu 2.000 de euro pe hectar. Pe termen lung în cadrul Uniunii Europene nu va mai fi posibilă menţinerea diferenţelor atât de mari între preţuri“, a declarat Thomas Prader, unul dintre acţionarii companiei austriece Solproiect, care se ocupă cu achiziţia şi comasarea terenurilor agricole din România.
„Orice investiţie în terenuri agricole este foarte bună, iar pe termen lung se va dovedi că este o investiţie profitabilă. Cunoaştem foarte bine calitatea terenurilor din România, acestea au fost grânarul Austriei pentru mult timp“, a arătat Prader.
Reprezentanţii Solproiect susţin că, în urma crizei de pe piaţa imobiliară, preţurile terenurilor agricole de bună calitate nu s-au redus, ci doar costurile adiacente, ca urmare a îmbunătăţirii mecanismului de achiziţie a acestui tip de proprietăţi.
https://bonchef.ro/ne-vindem-pe-degeaba-terenurile-agricole/815/OpiniiAgricultură,MADPR,SubvenţiiPotrivit reprezentantului companiei de consultanţă imobiliară King Sturge, în România suprafaţa de teren agricol este de 9,4 milioane de hectare, respectiv 5% din totalul de circa 172 de milioane de hectare din Europa. În ceea ce priveşte preţurile, datele King Sturge arată că în România media este de 2.000-3.000 de...Marius CristianMarius Cristianmcristian@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei“Când am început să cumpărăm, nu existau documente cadastrale, nu existau măsurători, proprietarii nu ştiau unde erau terenurile pe care le vindeau. Actele costau mai mult decât terenul”, a declarat Mihai Romaniuc, directorul general Solproiect.