Produse bioProdusele ecologice româneşti, deşi mult mai ieftine într-o prima fază, ajung să fie procesate în vestul Europei şi readuse în ţară la preţ dublu sau chiar triplu. Lipsa posibilităţii de prelucrare, a subvenţiilor pentru producători şi lipsa educaţiei consumatorilor în legătură cu diferenţele dintre produsele convenţionale şi cele bio menţin piaţa produselor alimentare ecologice la doar 1% în România.

Una dintre principalele piedici cu care se confruntă piaţa alimentelor ecologice este lipsa subvenţiilor pentru producători, cărora le este mai la îndemână agricultura convenţională, în care se folosesc pesticide şi îngrăşăminte chimice. De asemenea, lipsa de informare determină o oarecare confuzie în rândul românilor, care nu pot sa facă diferenţa între un produs ecologic şi unul convenţional şi care, de multe ori, cumpără produse care sunt bio doar pe etichetă, a explicat preşedintele asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu, pentru Green Report.

Reamintim că suntem suntem singura ţară din UE care nu are inclusă o susţinere financiară prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală /PNDR/ pentru sectorul agriculturii ecologice.

Marius CristianŞtiriAgricultură,Bio,Ecologie,MADPR,Subvenţii,UEProdusele ecologice româneşti, deşi mult mai ieftine într-o prima fază, ajung să fie procesate în vestul Europei şi readuse în ţară la preţ dublu sau chiar triplu. Lipsa posibilităţii de prelucrare, a subvenţiilor pentru producători şi lipsa educaţiei consumatorilor în legătură cu diferenţele dintre produsele convenţionale şi cele bio...