Cum au dispărut vinurile brăilene
Înainte de 1989, în judeţul Brăila existau 8.127 de hectare de viţă de vie nobilă, iar Băbeasca de Insurăţei, Riesling-ul italian de Berteşti, Feteasca albă de Movila Miresii sau Cabernet-ul roşu de Cireşu câştigau medalii la concursurile internaţionale de profil. Astăzi au rămas doar 700 de hectare, o consecinţă directă a distrugerilor ulterioare punerii în practică a legii 18/1991.
Din cele 700 de hectare rămase, doar 81 de hectare sunt lucrate de persoane fizice, respectiv de locuitorii comunei Suteşti, restul aflându-se in administrarea unor societati comerciale. Până în 1990, din punct de vedere al suprafeţelor cultivate cu viţă de vie, Brăila ocupa locul 14 la nivel naţional şi se situa între primele patru judeţe din punct de vedere al producţiilor obţinute şi a cantităţii de struguri vinificate.
Spre comparaţie, în judeţ există actualmente 4.000 de hectare plantate cu soiuri de viţă hibride (detalii aici.)
https://bonchef.ro/cu-au-disparut-vinurile-brailene/120/ŞtiriHibrizi,Legea 18,ViticulturăÎnainte de 1989, în judeţul Brăila existau 8.127 de hectare de viţă de vie nobilă, iar Băbeasca de Insurăţei, Riesling-ul italian de Berteşti, Feteasca albă de Movila Miresii sau Cabernet-ul roşu de Cireşu câştigau medalii la concursurile internaţionale de profil. Astăzi au rămas doar 700 de hectare, o consecinţă...Marius CristianMarius Cristianmcristian@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei