Polenul si apiterapia nutritionista
Polenul este un produs natural apreciat pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Congelat in stare proaspata, polenul isi pastreaza proprietatile nutritioniste si isi descopera virtutile terapeutice.
In primavara anului 1992, Percie du Sert pune la punct un procedeu de conservare a polenului proaspat. Acest procedeu este obiectul unui brevet inregistrat in 1994 si consista in congelarea polenului in ziua culegerii sale, apoi pastrarea sa intr-un gaz neutru.
Percie du Sert realizeaza un control de calitate printre apicultori si descopera ca din volumul anual 20-30% din polen nu raspunde criteriilor de calitate microbiologice, organoleptice etc.
O alta ancheta a facut-o pe primii 1000 de consumatori, descoperind astfel principalele efecte resimtite de acestia dupa consumarea polenului congelat:
- O mai buna reglara a tranzitului intestinal
- Un efect energetic la persoanele care sunt lipsite de chef si energie
- Un efect de detoxifiere a organismului, piele mai luminoasa
- Un efect benefic major asupra prostate
- O intarire a sistemului imunitar
Cum poate polenul congelat in stare proaspata sa actioneze asupra sanatatii? Aceasta intrebare merita pusa. 3 caracteristici principale ale polenului au fost studiate pentru a intelege mai bine interactiunile sale posibile cu organismul:
- Fermentii depusi de albine in jurul grauntelor de polen
- Fiziologia polenului
- Cantitatea de vitamine si oligo-elemente din polen
In 1952, profesorii Chauvin si Lavie au observant in vitro ca polenul exercita un efect antibiotic in momentul intalnirii cu anumiti germeni patogeni din flora intestinala, cum ar fi Proteus, Salmonella etc.
In 1960, Pain si Maugenet au demonstrat ca polenul stocat in stupi sufereau o fermentatie lactica ce permitea conservarea lui. Micro-organismele sau fermentii care intervin in aceasta fermentatie sunt adusi de albine.
Acesti germeni se inmultelesc in tubul digestiv al albinei si mai ales in gusa plina de nectar si servesc la confectionarea bulgaraselor de polen in timpul recoltarii, constituind principala sursa de insamantare a acestora.
In fata acestor date, axa cercetarilor si dezvoltarii studiului polenului proaspat s-a derulat in jurul prezentei fermentilor lactici in polen si asupra puterii acestora anti-bacteriene.
Cercetarile efectuate de doamna Lamine au demosntrat prezenta unei flori lactice in polen de ordinul milioanelor intr-un gram. Aceasta cantitate este extrem de redusa, chiar inexistenta in cazul polenului uscat.
Testele realizate in vitro privind activitatea antibacteriana a polenului au aratat ca bacteriile lactice prezente in stare naturala in acest produs sunt responsabile de aceasta activitate. De altfel, acest fenomen se comporta mai degraba ca un efect de bariera decat ca o prezenta antibiotica reala in polen.
Datorita acestor descoperiri stiintifice, este extrem de plauzibil sa ne gandim ca bacteriile din polen au o influenta benefica asupra microflorei intestinale. Au fost constatate numeroase efecte asupra tranzitului intestinal ai ales la persoanele ce sufera de constipatie cronica si care nu aveau ca remediu decat luarea de laxative puternice.
Oligo-elementele au un rol indispensabil in buna functionare a organismului si intervin in special in ajutorarea sistemului imunitar. Polenul contine aproximativ 3% de materie minerala. Aceste minerale sunt prezente in cantitati variabile.
Cantitatile de siliciu, calciu si magneziu pe care le gasim intr-o lingura cu 12 g de polen nu ne aduce decat 3% din aportul zilnic recomandat si 8% pentru fosfor. Anumiti co-factori la reactiile biologice ale organismului, precum cromul, manganul si zincul se afla intr-un procentaj de 12-17% din diza zilnica recomandata.
Polenul este extrem de bogat in doua elemente: nichelul si seleniul. Nichelul acopera 117% din nevoile noastre zilnice, iar o lingura de polen este mai mult decat suficienta. Seleniul cu 517% primeste medalia de aur. Tipurile de polen analizat contin intre de 3-6 ori doza zilnica recomandata in 12 g.
Sa luam in considerare cantitatile si actiunea partilor constitutive cele mai interesante ale polenului congelat: fermenti, minerale – seleniu, crom, mangan – si vitamine – A, D, E, C, B2, B3 si B9. Congelarea nu distruge nici una din aceste elemente.
Activitatea lor si sinergiile care exista intre ele ne fac sa speram intr-o actiune puternica in urmatoarele domenii:
- Prevenirea riscului de cancer de colon, de san si prostata
- Actiune directa si puternica asupra prostatismului
- Intarirea imnunitatii
- Sfera cardio-vasculara
- Energizarea organismului si redarea poftei de viata
- Reglarea tractului intestinal
- Cosmetica – lumineaza tenul
Cum trebuie consumat polenul congelat in stare proaspata? Polenul poate fi luat pe tot parcursul anului pentru persoanele care cred ca este bine pentru sanatatea lor. Totodata poate fi luat in cure de 6 saptamani, efectul resimtindu-se si dupa 2 luni de la terminarea tratamentului. De aceea este ideal sa facem 3-4 cure pe an.
Sursa: medicina-naturista.ro
https://bonchef.ro/polenul-si-apiterapia-nutritionista/1363/MozaicApiterapie,Bio,Miere de albine,Polen,Sfaturi,TehniciPolenul este un produs natural apreciat pentru efectele sale benefice asupra sanatatii. Congelat in stare proaspata, polenul isi pastreaza proprietatile nutritioniste si isi descopera virtutile terapeutice. In primavara anului 1992, Percie du Sert pune la punct un procedeu de conservare a polenului proaspat. Acest procedeu este obiectul unui brevet inregistrat...Mădălina BejenariuMădălina Bejenariubmada17@gmail.comContributorBonChef.ro | Arta mesei